Nije održana sjednica Doma naroda PSBiH, Čović zakazao hitnu sjednicu za četvrtak

Vijesti 08. okt 202411:33 0 komentara
F.Z. / N1

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zakazana za danas, nije održana zbog odsustva članova Kluba bošnjačkog naroda.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Dragan Čović najavio je zakazivanje hitne sjednice u četvrtak u 12 sati kako bi usvojili materijale o ratifikaciji važnih sporazuma.

Šef Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Šefik Džaferović izjavio je ranije da članovi tog kluba neće prisustvovati sjednici ukoliko Kolegij ne skine Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH sa dnevnog reda.

– Ukoliko Kolegij koji treba da zasjeda uskoro skine tu tačku s dnevnog reda, naravno da ćemo prisustvovati sjednici. Radi se o Prijedlogu koji je opasan za ustavni poredak BiH i njime se vrši direktni udar na ustavni poredak – istakao je Džaferović za Fenu.

Sjednica je trebala biti nastavak prekinute sjednice 18. marta, na kojoj je na dnevni red uvršten prijedlog zakona SDS-ovog delegata Želimira Neškovića koji se odnosi na odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i uvođenje nacionalnog odlučivanja u taj sud. Delegati iz Kluba Bošnjaka su tada napustili sjednicu i tako onemogućili glasanje.

Na dnevnom redu današnje sjednice trebali su se naći i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji se odnosi na zaštitu integriteta izbornog procesa i uvođenje novih tehnologija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!