Dom naroda PSBiH nije podržao dopune Zakona o javnim nabavkama

Vijesti 08. apr 202115:23 1 komentar
Fena

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je, bez diskusije, podržao Prijedlog zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa Bosne i Hercegovine za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH. Tokom zasjedanja, nije podržana dopuna Zakona o javnim nabavkama.

Predloženi zakon usvojen je sa šest amandmana koje je prihvatila Ustavnopravna komisija tog doma.

S obzirom na to da se usvojeni tekst zakona razlikuje u odnosu na onaj koji je ranije usvojio Predstavnički dom, bit će potrebno izvršiti usaglašavanje između domova. Iz Doma naroda u komisiju za usaglašavanje predloženi su delegati Sredoje Nović, Bariša Čolak i Asim Sarajlić.

Delegati su podržali principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, a kojim se omogućava bolja zaštita svjedoka.

Dopunama se vrši usaglašavanje Zakona o parničnom postupku u BiH i Zakona o zaštiti svjedoka pod prijetnjom i ugroženih svjedoka. Omogućava svjedocima koji svjedoče pod mjerama zaštite u krivičnom postupku kontinuirana zaštita identiteta u toku naknadnog pokretanja parničnog postupka za naknadu štete.

Nije podržana dopuna Zakona o javnim nabavkama

Dom naroda danas, u drugom krugu glasanja, nije podržao Prijedlog zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima. Oni su ranije razmatrani po hitnom postupku, a kojima bi se trebao stvoriti zakonski okvir koji omogućava direktnu nabavku vakcina protiv koronavirusa od proizvođača.

Delegati su po hitnom postupku razmatrali Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona BiH, koji su predložili Denis Bećirović i Zlatko Miletić, ali ga nisu podržali.

Nije usvojena inicijativa Miletića

Dom naroda nije usvojio delegatsku inicijativu Zlatka Miletića kojom je tražio da se pothitno izjednači status zdravstvenih radnika u HNK sa statusom istih radnika u drugim kantonima u Federaciji BiH. Posebno u KS, te na taj način stvore normalni uslovi za rad zdravstvenih radnika, ali i kvalitetna zdravstvena zaštita stanovništva.

Nije prihvaćena ni delegatska inicijativa Denisa Bećirovića kojom bi se zadužilo Vijeće ministara BiH da, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana usvajanja ove inicijative, pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog zakona o Vrhovnom sudu Bosne i Hercegovine.

Data je saglasnost za ratifikaciju više međunarodnih sporazuma, ugovora i memoranduma.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare