Nije prvi puta da su članovi DNS-a na meti ovakvih napada

Vijesti 15. jan 202320:28 1 komentar

Nemili događaj u Istočnom Sarajevu. Rano jutros zapaljen automobil poslanika iz Narodne skupštine, Predraga Nešića, inače brata Nenada Nešića, predsjednika DNS-a i kandidata za državnog ministra sigurnosti. Požar je zahvatio još jedan porodični automobil, Mlađena Božovića, Nešićevog punca, koji je bio parkiran na mjestu pored. Policija traga za počiniocem.

Predraga Nešića probudila je eksplozija. Izašao je na prozor i vidio da gori njegov skupocjeni jeep, koji napominje u izjavi za N1, nije kasko osiguran, vjerovatno u želji da preduhitri špekulacije o tome da je htio “naplatiti štetu”. Veći dio dana proveo je u policiji, davao izjavu.

“Gledao sam malo na videonadzoru, u pitanju je Golf 2 bijeli, momak je došao s kapuljačom na glavi, posuo gorivo po automobilu, zapalio i otišao. Ne osjećam strah, nisam se uplašio”, kazao nam je Predrag.

Policija je oko 5:45 minuta ujutro zaprimila dojavu o zapaljenom vozilu, izašli su na teren, zajedno s vatrogascima. Vozila već odavno nema na parkingu, ali su tragovi paljenja itekako su tu. Ovo nije prvi put da su članovi DNS-a na meti ovakvih napada a iz ove Stranke osudili su ono što se dogodilo Narodnom poslaniku Predragu Nešiću, te pozvali policiju i tužilaštvo da hitno reaguju na pronalasku počinioca i utvrđivanju motiva.

Dakle, nije prvi put. 2017. također u Istočnom Sarajevu gorio je automobil Aleksandra Glavaša, tada gradskog DNS-ovog odbornika, a kasnije i poslanika u Narodnoj skupštini. Glavaš je u međuvremenu napustio stranku, no tada je poručivao da je atak vjerovatno politički motivisan. Nešić pak, ne želi špekulisati.

Policija je ranije saopštila kako je meta bio Nešićev automobil, dok je vatra zahvatila i automobil njegova punca Mlađena Božovića, također kadar DNS-a, nesuđenog ministra za ljudska prava i izbjeglice, prethodno prijavljivanog za korupciju, i osuđivanog zbog nasilničkog ponašanja. Božović je na kraju završio kao šef u Kabinetu nedavno uhapšenog Miloša Lučića, još jednog DNS-ovca koji je bio upravo na onoj ministarskoj poziciji na kojoj je trebao biti Božović. Kontaktirali smo Božovića, poručio je kratko “osjećam se bezbjedno i bezbrižno, policija neka radi svoj posao”. A u blizini Nešićeve zgrade cijeli dan upravo policijska vozila i službenici. No, policija ne otkriva mnogo.

“Policijski službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo u prisustvu sudskog vještaka izvršili su uviđaj na mjestu događaja i pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva preduzimaju mjere i radnje na pronalsku izvršioca krivičnog djela. O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva, koji se izjasnio da je riječ o krivičnom djelu izazivanje opšte opasnosti”, kazali su iz PU Istočno Sarajevo.

Predragu Nešiću je nakon posljednjih izbora ovo prvi mandat u Narodnoj skupštini, dok je njegov brat Nenad Nešić, na iznenađenje mnogih, u procesu provjera za jednu od najbitnijih funkcija u državi, ministra sigurnosti, a nakon dugogodišnje pozicije direktora Puteva RS, zastupnika u Parlamentu BiH, te neuspjele kandidature za člana Predsjedništva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare