Niko ne zna o čemu će se raspravljati na sutrašnjoj sjednici NSRS

Vijesti 27. mar 202420:52 0 komentara

Odluku visokog predstavnika nisu hladno dočekali dužnosnici u RS. Naprotiv, nametnute izmjene izbornog zakona dočekane su na nož. O tome će se sigurno raspravljati sutra na posebnoj sjednici entitetskog parlamenta, iako to nije na dnevnom redu. Dao je to naslutiti danas i Milorad Dodik. Zasad nije planirana rasprava o pompezno najavljivanom izbornom zakonu RS, nego o sigurnosnoj situciji. A, prijete dodatne sankcije.

Iako ekspresno najavljen nakon odluke visokog predstavnika, Kristijana Šmita, Izborni zakon RS, za sada nije uvršten u materijale posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske. Da li će biti? I dalje je nepoznanica. Pojedini ne znaju ni o čemu se radi?

“Stvarno ništa ne znam o tome. Uopšte to nismo analizirali do kraja, uopšte mi nije jasna namjera. Mene čudi da niko nije postavio pitanje šta to znači radna verzija, je li to nacrt, ako je nacrt, ko ga je pripremio, da li ćemo imati to sutra?”, pita se Igor Crnadak, šef Kluba poslanika PDP-a u NSRS.

Na to pitanje konkretan odgovor nije imao ni Nenad Stevandić. Ne potvrđuje, ali i ne negira. No, zasigurno izlazi sa prijedlogom:

“Korištenje bilo kakvih prijetnji i nasilja prema građanima RS, funkcionerima, političkim partijama u cilju zastrašivanja ili prinudi, da bi se prihvatilo neustavno djelovanje i povinovalo odlukama bez odluka Savjeta bezbjednosti predstavlja akt terorizma”, ističe Nenad Stevandić, predsjednik NSRS.

Pa i ono što se odnosi na odluke Kristijana Šmita. A njegove posljednje, smatra ni manje ni više nego:

“Idiotski , završen citat, idiotski / idiotizam, neviđen i neprimjeren”

I to iz razloga što kako kaže u izmjenama izbornog zakona stoji da skeneri neće biti na svim biračkim mjestima. Da je to ogroman propust, poruka je i pojedinih opozicionara u RS.

“Tresla se gora, rodio se miš, tako bi se u najkraćem moglo tumačiti ukratko press konferencija Kristijana Šmita i nametenja tehničkih izmjena izbornog zakona koje su bombastično najavljivane, a na kraju vidimo da skeneri i mogu i ne mogu a koji su ključ, biće pilot projekat samo”, kazao je Nebojša Vukanović, lider Liste za pravdu i red.

Za to vrijeme predsjednik RS Milorad Dodik u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem najavljue Vaskršnji sabor, a na kojem će biti veliki broj, kako kažu, važnih odluka za srpski narod. Indikativna je i izjava bivšeg šefa BIA-e Aleksandra Vulina, da je u toku finalizacija zavjere protiv Srba te da zapad želi da kidnapuje i hapsi Dodika. Očekuje se i sastanak Vučića i Šmita na kome će predsjednik Srbije, kako je naveo, reći da ne prihvata primjenu bonskih ovlašćenja kao koncept vladanja u BiH.

A uoči posebne sjednice, situacija se dodatno usložnjava najavom da bi najvećoj opozicionoj stranci u RS moglo biti uskraćeno pravo na izbore. SDS bi zbog američkih sankcija mogao ostati bez računa u banci, ali i bez izborne trke?

Informacije su predsjednika NSRS Nenada Stevandića. Banka je pokrenula jednostrani raskid ugovora. SDS-u prijeti blokada?

“Neće se dovesti u pitanje učešće stranke na izborima, ali definitivno da će otežano biti funkcionisanje u finansijskom smislu”, kazao je Milan Miličević, lider SDS-a.

Biće potencijalno otežano i funkcionisanje svih onih kompanija i firmi koje su pod američkim sankcijama ukoliko dođe do gašenja i njihovih bankovnih računa. Pa samim tim ugroženo i stotine radnih mjesta?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!