“Ako odluka prođe, saziv OHR-a će u historiju kao onaj koji je dovršio agresiju”

Vijesti 21. jul 202211:36 > 12:14 9 komentara
F.Z/N1

"Ako ova odluka prođe - onda će i ovaj saziv OHR uči u historiju kao onaj koji je okončao agresiju i etnički podijelio Bosnu i Hercegovinu", poručuje lider SDP-a Nermin Nikšić na vanrednoj press konferenciji nakon što su u javnost dospjeli planovi visokog predstavnika Christiana Schmidta o funkcioniranju FBiH.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt prije dva dana izvršio je telefonske konsultacije sa domaćim političkim akterima u vezi sa mogućim izmjenama Izbornog zakona BiH, a čemu je prethodile špekulacije da bi eventualne nametnute odluke mogle ići na ruku Draganu Čoviću. Tada je Nikšić negirao za N1 postojanje takvog plana, no i njega su, kaže, kao iznenađenje dočekali nacrti Schmidtovih mjera za ponovno funkcioniranje FBiH koje je jučer ekskluzivno objavio N1.

“Prije dva dana, nakon mog razgovora sa Schmidtom nisam želio da komentarišem špekulacije, jer on niti jednom jedinom rečenicom nije potvrdio ono što se ranije moglo čuti. Naš razgovor nije bio vrijedan izjave. Ipak, ono što smo jučer čuli ne samo da je vrijedno vanredne press konferencije, zaslužuje alarm upaljen kod svih onih koji BiH doživljavaju kao svoju državu i budući dio EU”, apeluje Nikšić.

Pojasnio je i kakve bi to političke poruke bile upućene građanima BiH ukoliko OHR nametne ovakve spomenute odluke.

“OHR kaže da svi vi koji od 92-95 niste pristali da napustite svoje domove po nalogu etnonacionalnih vođa – ste pogriješili, da ste bili budale i da to sad trebate uraditi. OHR kaže i to da svi vi koji ste povjerovali u Aneks 7 i vratili se u domove – pogriješili ste, vratite se tamo gdje je vaša većina ukoliko se planirate baviti politikom. OHR navodi i da ljude u Goraždu treba kazniti jer ni Bošnjake neće moći izabrati u Dom naroda, a kamoli pripadnike nekog drugog naroda”, naveo je Nikšić na vanrednoj press konferenciji.

SDP će se, podcrtava Nikšić, protiv ovakve odluke boriti svim raspoloživim sredstvima – kako u BiH, tako i u susjedstvu i Evropi.

S tim u vezi, danas će se obratiti EU parlamentarcima i svim parlamentima, a prvenstveno Bundestagu.

“Ovakvim potezom OHR šalje poruku i da nema potreba za multietničkim listama i partijama. Ako ova odluka prođe – onda će i ovaj saziv OHR ući u historiju kao onaj koji je okončao agresiju i etnički podijelio Bosnu i Hercegovinu”, naveo je Nikšić, dodajući da se radi o crvenoj liniji preko koje stranka koju predvodi ne namjerava preći.

Bila bi to odluka koja bi, ne samo vratila BiH u ratni period, zaključuje Nikšić, već u srednji vijek.

Na upit novinara, priznaje kako ni sam ne zna ko sve stoji iza takvih planova, no, dodaje, na njihove argumente tokom susreta sa ekspertima OHR-a niko nije imao odgovore.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare