Nikšić: Nisam razgovarao s Vučićem o Rezoluciji u Srebrenici – naš stav je poznat, a i njegov također

Vijesti 16. apr 202413:24 0 komentara
N1

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine i lider SDP-a Nermin Nikšić prisustvovao je danas ceremoniji otvaranja 25. jubilarnog Međunarodnog sajma privrede u Mostaru gdje je, između ostalog, izrazio zadovoljstvo zbog održavanja tradicije mostarskog sajma. Istaknuo je da se po uzoru na ovaj u BiH grade još neki sajmovi što je, kako je naveo, pokazatelj da privreda u FBiH kao i u cijeloj zemlji ima šta ponuditi partnerima iz regiona i svijeta.

Osvrnuo se na jučerašnje neformalne sastanke koji su održani u Mostaru s ciljem, kako je kazao, relaksiranja političkih odnosa.

“Razgovarali smo, pokušavamo, dajemo svoj doprinos svi. Naravno, nekad izgleda smiješno i utopistički kad stvarno govorite o nekom kompromisu, o nekom dogovaranju, o razgovorima, a to baš ne ide s mrtve tačke ili imate priliku da slušate izjave koje onda iziskuju da vi odgovorite na te izjave i onda o čemu ćete pričate, o kojem dijalogu da govorite, o kojim razgovorima. Naravno da ćemo iskoristiti svaku moguću šansu koja nam se pruži i koju imamo u ovom periodu, dok ne dođemo do neke mrtve tačke kad ne možemo dalje. Ja se iskreno nadam da, iako smo otišli predaleko u ovim blokadam i u ljutnji, da ćemo se uspjeti vratiti na onaj nivo koji će nam omogućiti da nastavimo. Doduše, i tad sam smatrao da je to prilično sporo, ali bar da nastavimo razgovarati i da nastavimo mi sami donositi zakone”, poručio je.

Kazao je kako je sastanak koalicije dogovoren, ali da informacije o mjestu i terminu održavanja sastanka neće zvanično otkrivati.

“Nekad je bolje da mi sjednemo sami, da probamo nešto dogovoriti. Lakše se nekako dogovorimo nego kad znamo da ćemo izaći pred medije, pa onda svako kalkuliše kako će se to predstaviti i šta će rećoi”, rekao je premijer FBiH.

Kada je riječ o Rezoluciji u Srebrenici, Nikšić kaže da o tome nije razgovarao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, jer su se na stolu našle brojne druge teme o unutrašnjim odnosima u BiH.

“Nismo se dotakli toga. Pričali smo o tome da nam je važnije da riješimo probleme koje sada imamo. Mislim da o nekim stvarima o kojima imamo jasne stavove i mi i oni je uzaludno pričati. Mislite da sam ja mogao ubijediti gospodina Vučića da nema ništa sporno u rezoluciji ili da on mene ubijedi kako ne treba to. Naš stav je poznat, a i njegov isto”, poručio je Nikšić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!