Nikšić o deficitu u budžetu Vlade FBiH: Zle namjere i izazivanje panike kod građana

Vijesti 20. sep 202411:51 4 komentara
N1

Predsjednici stranaka Trojke Nermin Nikšić (SDP), Elmedin Konaković (NiP) i Edin Forto (Naša stranka) održali su press konferenciju na kojoj su govorili o aktuelnim temama. Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH, prvi se obratio javnosti kazavši da žele da prezentiraju i demantiraju histeriju koja se širi oko finansija.

Podsjetimo, prethodnih dana govorilo se u javnosti o radu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koja je za godinu dana od suficita od 200 miliona maraka došla do minusa u budžetu koji je veći od pola milijarde.

“Niz je netačnih i paušalnih ocjena o finansijskom stanju u FBiH. Tu je više zle namjere i pokušaj izazivanja panike kod građana i stvaranja straha. Govorilo se o tome kako se mi enormno zadužujemo, i kad uvežete sa deficitom o kojem se priča. Ne postoji ništa što nije plaćeno iz 2023. godine, i onda je logika njima da kažu ‘ovi se nešto zadužuju, odakle plaćaju ove obaveze’. Svi mogu da pogledaju na stranicama službenog lista, ili web portala”, rekao je Nikšić.

Postoji 200 miliona planiranog budžeta, navodi Nikšić, te dodaje da je on prikazan kao suficit, a to nije suficit, tvrdi, to je dug od ranijeg perioda.

“Svi koji se bavi tim kategorijama znaju da nema suficita, da je to projektovani deficit za 2023. godinu. Zatim, imate stavke primici finansijske imovine i zaduživanje, prodaja potraživanja 100 miliona koja se svake godine prenosi, a nikad se ne realizuje, a prenosi se znate kako, kad pravite prihodovnu i rashodnu stranu, pojavi se višak rashoda, onda to pokrijete prihodima. Imaju i primci kratkoročni i dugoročni. Kad na ovih 300 miliona dodate, izostanak uplate prihoda usljed mogućnosti finansiranja preduzeća Autoceste u iznosu 173 miliona KM i taj dug je reprogramiram. Kako bi se nastavio investicijski ciklus, prema onom mišljenju revizora, mi smo trebali napraviti rebalans i da ukinemo sredstva, i zaustavimo investioni ciklus u putnu infrastrukturu, što je suprotno svim opredjeljenjima Vlade”, kazao je Nikšić.

Nikšić: Riješit ćemo liste čekanja

Usljed toga što Autoceste nisu mogle da vrate taj dio, dodaje premijer FBiH, onemogućana je i ova prodaja potraživanja, te iz osnova “planiran je prihod na osnovu kredita Svjetske banke za razvojne projekte u iznosu od 109 miliona, i toj godini nije uplaćivana dividenda BH Telecomu”.

“Ove tri stavke koje sam spomenuo ne može neko na teret staviti ni prethodnoj Vladi, jer to je nemoguće bilo isplanirati. Ko je mogao očekivati da to Autoceste neće… Sve ovo kad saberete dođe do deficita na prihodovnoj strani“, kazao je.

Govoreći odluci o vanrednom usklađivanju penzija, kazao je da je ona potpuno opravdana.

“Mi smo prihvatili da se usklađuju i za peti i šesti mjesec, što nije bilo ranije po planu i to dodatnih 45,9 miliona u tekućoj fisikalnoj godini“, rekao je Nikšić.

Rekao je i da je ukupni dug FBiH sa dugom svih javnih korisnika sada manji za četiri posto u odnosu na period kada su preuzeli vlast u Federaciji BiH.

“Ukupan dug FBiH sa svim javnim korisnicima na 30.6.2024. iznosi više od šest milijardi KM. Stanje duga u FBiH iznosi 20,86 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Kada smo preuzeli vladu, mjesec nakon toga, imamo podatke o dugu u iznosu od 24,90 posto BDP-a. Znači, od aprila 2023. do juna 2024. je dug pao za 4,4 posto”, kazao je premijer FBiH.

Obećao je i rekao da će ova Vlada riješiti i pitanje liste čekanja, na način da imaju dogovor sa kantonima da omoguće kantoni koji to žele, svojim pacijentima, koji su na listi čekanja, da ih skinu sa liste i da se i za njih osiguraju sredstva za liječenje.

“Možda smo krivi što ne bombardujemo javnost, šta smo sve uraditli. Uvijek će biti opozicije i analitičara koji će pričati”, poručio je Nikšić.

Cenić: Ništa od povećanja minimalnih plata

Podsjetimo, jučer je i ekonomistkinja Svetlana Cenić govorila o ovoj temi u programu N1. Između ostalog, kazala je da je ne začuđuje deficit, bilo je pitanje samo koliki je.

“I kad čujete od oba entiteta, kad govore kako BiH nije puno zadužena, oni zaboravljaju kolika je industrijska proizvodnja i BDP, da je ovo zemlja u razvoju i da stagnira i da za nju ne važi pravilo 60 posto bruto domaćeg proizvoda zaduženja, nego mnogo, mnogo manje. U FBiH je tržište kapitala potpuno mrtvo i onda su u deficitu i očekuju da će im neko davati kredite na lijepe oči. Industrijska proizvodnja, privreda uspjela na svoje mišiće, imaju deficit, a najavili povećanje minimalne plate, koje sada nema šanse, ne mogu penzije da usklađuju sa rastom troškova, nema para za reformske stvari koji su najavili. Za to su potrebne pare, oni to sada nemaju. Kako da rasterete rad? Moraju drastično da povećaju nešto, neka davanja, da bi mogli da otplaćuju kredite i liječe deficit”, zaključuje Cenić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare