Nikšić o Dodikovom solidarisanju sa Novalićem: Možda i on vidi mogućnost pomilovanja

Vijesti 07. mar 202409:03 0 komentara
Nermin Nikšić (N1)

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine dobilo je molbu i dokumentaciju u kojoj se od Komisije za pomilovanje ovog ministarstva traži da se razmotri pomilovanje Fadila Novalića, nekadašnjeg premijera FBiH, kojeg je Sud BiH osudio na četiri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja prilikom nabavke respiratora u pandemiji koronavirusa. Za davanje pomilovanja je nadležno Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. I dok su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović se već izjasnili da to neće učiniti, pažnju javnosti po pitanju Novalića privukao je i skorašnji komentar predsjednika RS, Milorada Dodika.

“Ja sam se sreo s Novalićem i razgovarali smo. Prije možda jedno mjesec-dva. Ja mislim da je čovjek nepravedno presuđen”, rekao je Dodik o Novaliću koji bi trebao na četverogodišnju kaznu zatvora.

Istovremeno, pred Sudom Bosne i Hercegovine vodi se i postupak protiv Dodika, zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta, pa je između dva slučaja paralelu napravio federalni premijer Nermin Nikšić, gostujući u Pressingu.

“Možda Dodik vidi mogućnost pomilovanja, ako bude presuđen”, naveo je.

Mimo ove opaske, on nije dodatno želio komentarisati presudu Novaliću, a po pitanju eventualnog izjašnjavanja na Predsjedništvu BiH mu se za konsultacije ne treba obraćati ni Denis Bećirović, rekao je.

Po tom pitanju, podsjetimo, Bećirović se oglasio jučer, rekavši da neće imati dilemu, te da će čvrsto zastupati poštivanje zakonitosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!