Nikšić o koaliciji sa SDA: Ne izjednačavamo ih sa SNSD-om i HDZ-om

Vijesti 18. okt 202218:53 13 komentara

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić kazao je za N1 da bi "teško" moglo doći do koalicije njegove stranke i SDA, ali da "nikad ne treba reći nikad". Također, kazao je da ne izjednačava SDA sa HDZ-om ili SNSD-om, ali da može birati ne bi izabrao nijednu od ove tri nacionalne stranke.

Jeste li zadovoljni rezultatima stranke?

Lično sam očekivao nešto bolji rezultat, moram biti iskren. Kada pogledamo broj mandata moram biti zadovljan. Zajednički kandidat ujedinjene opozicije Denis Bećirović izabran je za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda i to prvi put da nije iz nacionalne stranke. Isto tako imamo člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda koji nije iz nacionale stranke. Dakle, dva člana Predsjedništva. Vratili smo se na 5 mandata na državnom parlamentu, očekujemo 16. mandat u Federalnom parlamentu i to je respektabilan rezultat. To nam sa izborom člana Predsjedništva BiH otvara prostor za formiranje vlasti na državnom i federalnom nivou.

Vi ste lično dobili 5.482 glasa, šta vama to govori? Jeste li zadovoljni?

To je neki standardan rezultat, to je izborna jedinica koja je specifična. Nije mi padalo na pamet da mijenjam izbornu jedinicu kako bi plasirao sebe. Meni je mnogo važniji rezultat SDP-a nego moj vlastiti. Ja i ne pratim koliko sam dobio glasova.

Možete li se negdje poistovijetiti sa Izetbegovićem čija stranka mnogo bolje stoji nego on? Takvu paralelu je povukla Vildana Selimbegović u našoj emisiji?

Moj cilj je bio da bude što bolji rezultat SDP-a i Bećirovića. Nisam vodio uopšte svoju kampanju. Zar ne mislite da sam mogao osigurati sredstva za svoju kampanju, da marketing agencije dijele moje letke. Uvijek biram rezultata SDP-a ispred svoga. Nisam imao ni namjeru da idem na kompenzacijsku listu, to su insistirali moju saradnici.

Ne idete ni preko kompenzacije?

To mi je najmanje važno. Mnogo mi je važnije da imamo drugi direktni mandat iz Tuzle.

Vi na proljeće svakako idete sa čela predsjednika SDP-a, po sadašnjem statutu. Razgovarate li o promjeni statuta kojom bi vam se omogućilo da ostanete još na čelu SDP-a?

Između dva kongresa SDP-a bit će izbori za predsjednika stranke. Meni istiće mandat. Moja odluka je da ne dolazi u obzir da se promijeni statut da bi ostao predsjednik.

Šta je vaša ambicija?

Dio izvršne vlasti, ali nije ni red da sada o tome pričamo. Bit će prostora u Vijeću ministara ili u Federalnoj vladi.

Tražili su prebrojavanje glasova na svim nivoima, ali je CIK donio odluku, za sada, da se ponovo broji samo za predsjednika RS?

Na sastanku političkih partija koje su podržale Bećirovića imali smo priliku čuti o brojnim zloupotrebama koje su bile na biračkim mjestima. Da bi nešto tvrdili morate imati dokaze i da bi riješili sve dileme tražimo da se ponovi brojanja na svim tim mjestima. Postoji u pravilim i zakonu mogućnost da pogleda te nevažeće listiće kojih je bilo pola milion. Vidjet ćemo šta će u konačnici riješiti CIK, ali moram reći da sam zadovljan što se donijela odluka da se ponovi brojanje za predsjednika RS.

Da li ćete u koalciji sa SDA?

Teško. Nikad ne treba reći nikad. U ovom trenutku je jedini neizbježan partner u Federaciji HDZ. Na državnom nivou mogla bi se formirati vlast bez HDZ-a.

Da li bi ste u toj varijanti radili vlast na državnom nivou sa SDA?

To bi bila prevelika avantura jer bi uvelo Federaciju u preveliku krizu. Radije bih prepustio SDA i HDZ-u kao starim partnerima da formiraju vlast.

SDA kaže da vama otvara vrata?

I prošli put su nam otvarali vrata pa su dali vlast HDZ-u i SNSD-u.

Da možete na državnom nivou birati između ove tri nacionalne stranke – koga biste izabrali?

Ni jednog trenutka ne pokušavamo izjednačiti ove političke partije, nemaju identičan odnos prema državi i njenim institucijama, da izbjegnem zamku da nam smeta SDA, a ne smeta HDZ ili SNSD. Ali kada govorim o korupciji, kriminalu i aferama onda tu nema baš prevelike razlike. Vrlo je važno isključiti barem jedne, dvoje ili sve troje. Sad je pitanje za šta ćemo se opredijeliti. Spremni smo preuzeti svoj dio odgovornosti. Najradije ne bih ni sa jednima.

Činjenica je da ako isključimo HDZ stvorili bi ogromne probleme u Federaciji. Slično bi moglo biti i sa SDA.

Pakt sa DF-om?

Razgovarao sam sa Komšićem. Opredijelili smo se da sačekamo konačne rezultate izbora. On je nezadovoljan nekim stvarima. Ostavio je prostora, barem na kantonalnom nivou, da se ta saradanja razvija. Nismo mi na suprotnim stranama. DF je prošli put odlučio da ide sa SDA. Možda se drugačije odluče ovaj put.

Rekli ste da ćete tražiti da vam OHR pojasni izmjene Izbornog zakona?

Nismo dobili nikakvo pojašnjene. Ne želim ući u ostrašćenu priču. Nije dobro da imamo OHR u BiH, ali situacija je da nam treba. Smatram da ova odluka (Schmidta) nije dobra, nije dobro ni vrijeme kada je donesena. Unijela je veliku nesigurnost u pravni sistem. Stranačke liste bi bile potpuno drugačije da smo znali za ovu odluku viskog predstavnika. Ne slažemo se s njim da je problem samo u Federaciji. Vrlo je važno da se usaglasi sa Vijećem naroda RS. Očito je odluka išla da smiri HDZ. I zbog toga je HDZ nezaobilazan faktor u FBiH. U ovoj odluci nisu ni implementirane presude suda u Strazburu. Morao je napraviti izmjene koje će osigurati elektronsko glasanje.

Ima li utemeljenja da je Schmidt napravio mehanizam koji onemogućava deblokade?

To ne funkcioniše. Kad pročitate odluku imaju rokovi, ali ne postoje sankcije koje će natjerati one koji blokiraju. Onda shvatite da taj argument za donešenje odluke ne stoji.

Podržavate li apelaciju Željka Komšića protiv ove odluke Schmidta? Šta ako je Ustavni sud BiH poništi?

Apsolutno podržavam. Moj strah je da se Ustavni sud ne proglasi nenadležnim.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare