Nikšić o “novom ambijentu”: Trebamo razgovarati sa SNSD-om i HDZ-om

Vijesti 04. jan 202317:36 1 komentar
Nermin Nikšić (N1)

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, kazao je u srijedu, nakon sastanka "Osmorke" u Zenici, da će se sa potpisnicima sporazuma o formiranu vlasti u državi (HDZ BiH i SNSD) napraviti još jedan razgovor u cilju popravljanja ambijenta, a taj sastanak će biti organizovan u najkrećam roku. Naglasio je, komentarišući potez NSRS-a u vezi sa državnom imovinom, da nije da se "hvataju za vratove" kako bi pokazao svoj patriotizam, nego je da se ovo i slična pitanja rješavaju kroz institucije BiH.

“Imali smo dugotrajan sastanak na kojem smo se dotakli svih aktuelnih i gorućih tema. Dogovoren je način postupanja u periodu koji je pred nama. Znate da smo potpisali sporazum o formiranju vlasti na državnom i entitetskom nivou. U međuvremenu desile su se stvari koje odudaraju od tog sporazuma i ambijenta koji smo imali. Trebamo sa potpisnicima sporazuma napraviti još jedan razgovor u cilju popravljanja ambijenta, a taj sastanak ćemo organizovati u najkrećam roku”, otkrio je lider SDP-a.

Nikšić je naglasio kako nije upitan dogovor “Osmorke” sa HDZ-om i SNSD-om, ali su “upitni potezi” pojedinih koalicionih partnera.

“Da li ćemo imati sukobe i tenzije ili ćemo uspostaviti povjerenje i donositi odluke koje su u interesu građana. Ne mislim da je u intersu  da pljujemo jedni druge. Idemo se boriti kroz institucije. Prolongirat ćemo dostavljanje imena (za Vijeće ministara BiH) da obavimo još jedan krug konsultacija”, naglasio je.

Pojedini lideri kazali su da će preispitati podršku “Osmorci” ukoliko SNSD i lider ove stranke Milorad Dodik nastave sa sličnim aktivnostima poput donošenja neustavnog zakona kojim se reguliše državna imovina u entitetu Republika Srpska. Nikšić je zaključio, ipak, da je “Osmorka” stabilna i da na današnjem sastanku u Zenici “nisu govorili o razlazu, nego o rješenjima“. Istakao je da iako je SDP najjača stranka među njima, “ne pada mu na pamet da nekom drugom govori šta da radi”.

Nikšić je odbacio kritike da SDP i “Osmorka” nemaju kičmu da se suprotstave HDZ-u i SNSD-u i da nisu politički dorasli Dodiku i Čoviću.

“Imali smo dosadašnju ekipu koja je kao dorasla i uspjela je da osigura da je BiH prva po korupciji i druga po odlasku stanovnika. Uspjeli su osigurati da ide državna imovina. Mi se ne ponašamo kao oni. Mi smo i danas njima krivi za nešto što je bilo prije 10 godina. Trebaju se navići da budu malo u opoziciji. Ja i SDP nećemo izdati interese države”, poručio je Nikšić.

Lider SDP-a potvrdio je kako u sporazumu između “Osmorke”, HDZ-a BiH i SNSD-a nije bilo govora o državnoj imovini, ali je naglasio da to “ne znači da bilo ko treba kršiti zakone i Ustav ove zemlje”.

“Imamo odluku Ustavnog suda kada je u pitanju imovina. Ponavljam da ne smatram da se trebamo hvatati za vratove da bi pokazao kakav sam veliki patriota, nego učiniti sve što je moguće kroz institucije da dokažemo da ne može proći”, kazao je na kraju Nikšić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare