Nikšić pojasnio koji projekti su blokirani i optužio SDA: “Građani još jednom žrtve nepismenosti i diletantizma”

Vijesti 25. jul 202419:08 2 komentara
F.Z. / N1

Premijer Federacije BiH i lider SDP BiH Nermin Nikšić oglasio se danas još jednom povodom neusvajanja Plana reformi, čime je Bosni i Hercegovini onemogućen pristup novcu kojeg Europska unija izdvaja za zemlje Zapadnog Balkana. Izravno je optužio SDA za rušenje dokumenta, a javnosti je obrazložio koji konkretno projekti su time blokirani.

U nacrtu Plana reformi DVIJE SU TABELE dostavljenih projekata. Prva tabela sadrži projekte koji su relevantni i POTVRĐENI, a druga sadrži one koji su delegirali različiti nivoi vlasti i institucije putem državnih institucija, ali koji se tek trebaju analizirati i trenutno NISU ODOBRENI. SDA pravda rušenje Plana reformi nezadovoljstvom projektima koji su na drugoj tabeli, odnosno na LISTI ŽELJA. To su projekti koji su kao prijedlog poslani od različitih nivoa, ali koji još uopće NISU RAZMATRANI I EVALUIRANI. Dakle, u nacrte tabela su uključeni svi projekti koje su dostavile insitucije sa svih nivoa vlasti putem državnih institucija“, kazao je Nikšić u opširnoj objavi.

Podsjeća kako SDA upućuje zamjerku jer se kantoni nisu konsultovali u evaluiranju i delegiranju projekata, nego samo država i državne institucije, čime, smatra Nikšić “SDA delegitimira državu, jer su državne institucije i ministarstva predlagali i realizovali pripremu i delegiranje projekata, čime je praktično država jedini “stakeholder” odnosno strana i faktor u definisanju prioriteta“.

Naravno, sve je rađeno uvažavajući potrebe različitih zajednica i sredina. Nadležni Radni tim za Plan rasta NIJE DIO MEHANIZMA KOORDINACIJE, već je osnovan Odlukom o imenovanju članova ovog tima (Službeni glasnik BiH 8/24)“, dodaje.

U nastavku Nikšić prezentira samo dio ključnih projekata sa “STVARNE LISTE POTVRĐENIH PROJEKATA ČIJE PROVOĐENJE JE BLOKIRALA SDA, uvjeravajući građane da to rade u njihovom i u interesu države Bosne i Hercegovine“.

Naglašava, kako na listi nema niti jednog spornog projekta “čak ni za SDA”. 

Siguran sam da će građani iz svakog kantona, svakog kutka Bosne i Hercegovine prepoznati projekte važne za njihovu zajednicu koje je “patriotska” SDA, zbog svoje zlobe i najcrnjeg populizma trenutno blokirala”, poručuje Nikšić.

Listu blokiranih projekata možete pročitati ovdje.

Podsjećamo, BiH je jedina zemlja regije koja nije pristupila ovom instrumentu, kojem je za BiH predviđeno čak dvije milijarde KM. Proces je usporavala činjenica da je BiH morala uskladiti 113 tačaka iz reformske agende, a dio tačaka uslovljavali su vladajući iz RS.

Jučer, pak, Reformska agenda nije usvojena zbog činjenice da su četiri kantona dala samo uslovnu saglasnost na plan koji im je dostavljen.

Njihova pojašnjenja za učinjeno pročitajte OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare