Nikšić poručio Dodiku: Udar na državu izaziva i reakciju

Vijesti 09. apr 202315:07 4 komentara
F.Z./ N1

"Danas je najveći kršćanski praznik, dan kada se obilježava uskrsnuće Isusa Krista. Nažalost, Milorad Dodik se pobrinuo da svojim izjavama, po ko zna koji put, uskrsne ideju podjele Bosne i Hercegovine",kazao je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Nikšić je na ovaj način odgovorio predsjedniku RS Miloradu Dodiku koji je danas rekao da pokušava ubijediti Hrvate da zajedno sa Srbima napuste institucije BiH.

“Ne volim kada se dokazujemo i prepucavamo kroz medije, a potpisali smo Sporazum na osnovu kojeg je formirano Vijeće ministara koje je za dva mjeseca pokazalo kako se može raditi u interesu svih građana u Bosni i Hercegovini”, rekao je.

Rekao je da Dodikove izjave ne ostavljaju prostora za šutnju, niti mogu proći bez reakcije.

“Još jednom želim podsjetiti da smo se odlučili preuzeti odgovornost i pokušati promijeniti stanje u zemlji. Mi smo se odlučili na kompromis, ali ne i na kompromitovanje. Neka našu odlučnost za postizanje kompromisa niko ne shvati kao našu slabost, nego kao pruženu ruku za saradnju. Naša dobra volja ima svoje granice, naročito prema onima koji to ne znaju cijeniti”, kaže Nikšić.

ističe kako izjava Dodika da pokušava uvjeriti Hrvate da jednokratno napuste institucije Bosne i Hercegovine, te da u njihovom trezoru postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti da poslije sat i po skupštinskog zasijedanja Republika Srpska postane nezavisna država, otvorena je prijetnja i udar na funkcioniranje institucija države Bosne i Hercegovine.

“Iskoristit ću priliku da podsjetim sve one koji se eventualno povode za Dodikom kakvo je trenutno stanje kad su u pitanju prihodi i trezor u Bosni i Hercegovini. Naime, Federaciji Bosne i Hercegovine se vraća 700 miliona KM manje nego što građani ovog entiteta uplate u državnu kasu. Taj novac se prelijeva u Republiku Srpsku, koja dobije oko 600 miliona KM više nego što uplati, i Brčko Distrikt koji dobije 100 miliona KM više. Dakle, građani Federacije odavno pokazuju solidarnost sa drugim dijelovima zemlje kojim je ta solidarnost nužna. Stoga, iskreno se nadam da će današnje izjave g. Dodika ostati na nivou sada već uobičajenih izjava kojima pokušava da izvrši pritisak prema predstavnicima međunarodne zajednice”, kaže.

Dodaje kako SDP-u kao supotpisnicima sporazuma predstavlja samo dodatni razlog da budu oprezni u tim odnosima. Ne treba sumnjati da bi svaki pokušaj realizacije prijetnje i pokušaja podjele Bosne i Hercegovine izazvao njihovu odgovarajuću reakciju.

“Zato pozivam i njega i sve nas da umjesto prepucavanja i zapaljivih izjava, nastavimo ono što smo uspješno započeli saradnjom na osnovu potpisanog sporazuma, usvajanjem državnog budžeta i programa reformi kako bi građani u Bosni i Hercegovini osjetili pozitivne promjene. Institucije, kao i političari, su tu da služe građanima, a ne da budu sredstvo manipulacije za dnevnopolitičke potrebe”, zaključuje Nikšić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare