Nikšić: Srebrenica je ogledalo u kojem svi testiramo svoju ljudskost, svoju istinoljubivost i pravednost

Vijesti 23. maj 202417:40 0 komentara
F.Z. / N1

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH i premijer FBiH na društvenim mrežama oglasio se nakon što je Generalna skupština UN-a usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Nikšić je zahvalio svima koji su podržali ovu Rezoluciju. Generalna skupština UN-a danas je izglasala

“Zbog onih koji uporno negiraju tu čunjenicu, bilo je nužno usvojiti ovakvu Rezoluciju. Hvala svim zemljama članicama Ujedinjenih nacija koje su prepoznale značaj Rezolucije i glasale za njeno usvajanje. U Srebrenici je počinjen genocid što je utvrđeno pravosnažnom presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu. Tu pravnu činjenicu ne može niko osporiti bez obzira koliko se pojedinci trudili da genocid svedu na „strašan zločin“. Strašan zločin je tragedija koja se desila prije par dana u Tuzli, nedavno u Gradačcu ili prošle godine u Beogradu, ali u Srebrenici je bio genocid”, napisao je on.

Također, Nikšić je objasnio zbog čega je usvajanje ove Rezolucije važna poruka.

“Rezolucija o genocidu u Srebrenici prvenstveno je bez sumnje ljudski i civilizacijski čin. Danas je poslana važna lekcija počiniteljima, zločincima i onom dijelu čovječanstva koje još uvijek ne zna razliku između dobra i zla. Nažalost, danas smo svjedoci da se slični zločini dešavaju i u drugim dijelovima svijeta, iako iz dubine duše želim da nikada neka nova generacija ne doživi sudbinu srebreničkih žrtava.
Rezolucija je stoga snažna ljudska, moralna i politička poruka pojedincima koji bježe od odgovornosti, poruka politikama revizionizma i afirmacije zla, što može dovesti do njegovog ponavljanja. Ona je čin suštinskog i simboličnog iscjeljenja, ograda od negiranja, sjećanje. Srebrenica nije ničija retorika, ničije mišljenje, ničija generalizacija, interpretacija. Srebrenica nije osuda cijelog jednog naroda kako se to zlonamjerno nastoji kontinuirano predstaviti u okviru ciljane propagande. Nema kolektivne krivice, postoje samo zločin, počinitelji i njihovi nalogodavci. Srebrenica je istina koju moramo stalno naglas izgovarati, ne da bismo se vraćali u prošlost, već da bismo brinuli o budućnosti”, dodao je.

Podsjetio je Nikšić da je naredne godine 30 godina od genocida u Srebrenici.

“Iduće godine će biti trideset godina od počinjenja genocida u Srebrenici. Kao i svaka do sada, bit će to još jedna tužna godišnjica za porodice koje još traže svoje nestale. Porodice su ubijene, osakaćene, nestale, životi uništeni. Preživjeli su ostali da žive sa traumama tražeći tijela svojih najbližih, tražeći pravdu, zagovarajući istinu, opovrgavajući laži koje iznova otvaraju stare rane.
Rezolucijom se dodatno štiti istina o Srebrenici jasno definirana u presudama- ni pedalj dalje od toga. UN je prije trideset godina zakazao u Srebrenici. Danas su donošenjem Rezolucije u ovoj najbitnoj međunardnoj oganizaciji dokazali da se sa kobnim greškama mogu suočiti. Nadam se da će doći dan kada će nove generacije u našem okruženju prihvatiti istinu kao katarzu i kao čin skidanja okova zla koje tako nasilno njihove trenutne političke elite nameću svom narodu.

Srebrenica je ogledalo u kojem svi testiramo svoju ljudskost, svoju istinoljubivost i pravednost.
To što je nekim pogled u ogledalo ružan, krivica je njih samih”, naveo je na kraju.

Za Rezoluciju je glasalo 84 zemlje, 18 je bilo protiv, a 68 suzdržano.

Većina zemalja članica UN-a odlučila je da se 11. jul svake godine obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Rezolucijom o genocidu u Srebrenici 11. juli je odobren na isti način na koji je 27. januar određen za Dan sjećanja na holokaust, a 7. april kao Međunarodni dan razmišljanja o genocidu nad Tutsima 1994. u Ruandi.

Finalni tekst čitajte OVDJE

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!