Nikšić: Žao mi je što smo povrijedili vjerska osjećanja lidera SDA

Vijesti 11. dec 202221:38 0 komentara
Fena

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić odgovorio je na današnji komentar predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića o lokaciji sastanka Osmorke i SNSD rekavši da su se predstavnici SDA sastajali po raznim restoranima i na puno toga pristali.

“Baš mi je žao što smo povrijedili vjerska osjećanja lidera SDA pa su se, kako kaže, ‘muslimani odazvali sastanku u vinskoj destileriji’ sa delegacijom SNSD-a. Poznato je njemu da nisu jučer razgovarali predstavnici vjerskih zajednica nego delegacija Osmorke i delegacija SNSD”, naveo je Nikšić.

Istaknuo je da ga neće podsjećati da je većina sastanaka njih dvojice bila u restoranu, niti gdje se Izetbegović sve i skim sastajao.

“Možda ga još uvijek boli, pa neću da otvaram stare rane, što je Dragan Čović izignorisao njegov poziv na burek, a odazvao se na naš i došao u Konjic”, kazao je Nikšić.

Predsjednik SDP je poručio Izetbegoviću da nije problem gdje su se njih dvojica sastajali, jer je to sve dio svakodnevnice.

“Problem je šta smo dogovarali na tim mjestima i kakve su posljedice. Vi ste u raznim restoranima na puno toga pristajali, čak na licu mjesta potpisali, a onda se nečeg sjetili pa izvršili, a znali ste i zaboraviti pa pogaziti svoj potpis i obećanje”, naveo je lider SDP-a.

Dodao je da njemu ne smeta da razgovara u Sarajevu, Mostaru, Konjicu, Banjoj Luci ili bilo kojem drugom jestu jer sve je to Bosna i Hercegovina.

“Puno je važnije šta se dogovorimo, a kad se dogovorimo onda dogovor potpišemo u institucijama Bosne i Hercegovine, a posebno onda svi održimo riječ i realiziramo potpisano. Vaš pokušaj da nas uvrijedite svojom izjavom u stvari pokazuje da je sporazum dobar, u protivnom bi nas prozivali da smo izdali državu, a ne vjeru. Znate vi vrlo dobro da mi nikada ne bi pristali na bilo šta što bi ugrozilo BiH i njene građane”, poručio je Nikšić.

Dodao je da ga mora razočarati jer to niko od partnera Osmorke nije ni tražio.

“Naravno da se nećemo nikada složiti kad je u pitanju vjera i njeno korištenje u političke svrhe. Iskreni vjernici moraju biti dobri ljudi. Oni ne kradu, ne lažu, ne traže u vjeri opravdanje za svoj kriminal. Ne pristajem na matricu ‘neka naših makar i lopova’ ili na onu kojom su mene pokušavali uvjeriti kako ‘nije haram uzeti novac kad ti neko sam nudi, već da je haram tražiti'” naveo je predsjednika SDP-a.

Naglasio je da je krajnje vrijeme da se u BiH prestanemo dijeliti na pravovjerne i one koji to nisu te da je vrijeme da pružimo ruku jedni drugima, ostavimo svađe, podjele i sukobe iza sebe i okrenemo se budućnosti.

“Svaki i najmanji iskorak ka boljem, ugodnijem, sigurnijem životu i okruženju u našoj zemlji, svako poboljšanje koje vrati nadu bilo kojem našem čovjeku da će biti bolje, šansa je za opstanak BiH, naše domovine”, rekao je Nikšić.

On smatra da ako ti dogovori mogu pomoći da se građani BiH koji su otišli u inostranstvo vrate u zemlju dat će sve od sebe.

“Na kraju, ako bi to značilo da SDP treba ostati u opoziciji, pristao bih istog trena. Pa zašto je onda problem da SDA ode u opoziciju. To je najviše što trenutno možete uraditi za svoju zemlju”, zaključio je Nikšić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!