NIP: Osvetnički odnos SDA prema Općoj bolnici koja neće dobiti sredstva Vlade

Vijesti 06. feb 202217:45 0 komentara
Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš"

U reakciji Kantonalnog odbora Narod i Pravda Kantona Sarajevo na najavu raspodjele sredstava Vlade FBiH za sanaciju dugova javnih zdravstvenih ustanova u FBiH, navodi se kako su potpuno nejasni kriteriji kojim se odlučivalo o raspodjeli prihoda te da je vidljivo da je jedino Opća bolnica Sarajevo izostavljena.

Iz Naroda i Pravde navode kako je jasno da je Prijedlog zakona o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH strateški interes HDZ-a BiH koji suvereno upravlja Sveučilišnom kliničkom bolnicom Mostar za koju je i namijenjeno najviše sredstava, ukupno 63 miliona KM.

„Sanacija stanja u zdravstvenim ustanovama važna je za sve građane Federacije BiH kako bi se konačno omogućila kvalitetna zdravstvena usluga svim građanima. Međutim, sam prijedlog sporan je iz nekoliko razloga, prvenstveno jer ga ne prati nikakva inicijativa o utvrđivanju odgovornosti i sankcioniranju svih onih koji su zdravstvene ustanove doveli do stanja kolapsa i nelikvidnosti. Ovim prijedlogom dolazimo do paradoksalne situacije da ćemo u mnogim slučajevima faktički finansijski pomoći onim direktorima i onim upravama koje su i nagomilale dugove. Također, po pravilu, uz neke izuzetke, radi se o kadrovima SDA i HDZ-a BiH pa je sasvim opravdano pitanje šta je stvarni motiv Vlade Federacije BiH: pomoć zdravstvenim ustanovama i, u konačnici, i samim građanima, ili saniranje i prikrivanje vlastitog višegodišnjeg kriminala? Ukoliko ostavljamo iste direktore, iste uprave, ako se i dalje nastavlja sa kriminalnim javnim nabavkama u sektoru zdravstva, sa različitim manipulacijama, stranačkim zapošljavanjem, onda se odgovor nameće sam“, poručuju iz Kantonalnog odbora Narod i Pravda Sarajevo.

Činjenica da je jedino Opća bolnica „Prim. Dr. Abdulah Nakaš“ izostavljena iz raspodjele sredstava što ukazuje na osvetnički odnos SDA prema građanima Kantona Sarajevo, stava su u NiPu.

„Za Opću bolnicu Sarajevo nije predviđena niti jedna jedina marka, dok je za Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i direktoricu dr. Sebiju Izetbegović planirano 30 miliona KM za sanaciju dugova. Ovdje se postavlja pitanje kada su nas iz Vlade FBiH i iz KCUS-a lagali, ranije kada su tvrdili da su, doslovno štedeći na pacijentima, uspjeli sanirati dug KCUS-a ili pak sada kada tvrde da je KCUS nelikvidan i da mu je potrebna finansijska konsolidacija? Podsjećamo javnost i da je popunjenost bolničkih kapaciteta KCUS-a u prošloj godini iznosila je samo 43% dok je tranša iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS bila na rekorodno visokom nivou. Ovakav odnos spram bolnice koja je vitalna za građane Kantona Sarajevo vidimo kao osvetu građanima Kanona Sarajevo što je samo jedan od poteza sa sličnim ciljem, od blokade gradnje do raspodjele javnih prihoda“, dodaju iz Naroda i Pravde.

Sanacija dugova na ovakav način, smatraju iz NiPa, neće ni na koji način poboljšati zdravstvene usluge građanima FBiH jer se ključni ljudi i politike koji su i doveli do dugova ostaju nepromijenjeni.

„Ovaj prijedlog sličan je ideji da se lisici povjeri čuvanje kokošinjca. Direktori, uprave, cijeli sistem koji je dizajniran da izvlači novac iz zdravstvenih ustanova, a građanima na sve načine nastoji otežati pružanje usluga, ostaje nepromijenjen. Iz Vlade FBiH nema niti riječi o tome da bi bilo pristojno da neko odgovara za višemilionske dugove, potpuno se prešućuje činjenica da će se novcem građana sanirati dugovi koje su napravile uprave koje su imenovali SDA i HDZ BiH. Pravi put bio bi kompletna sanacija sistema, a prvi korak na tom putu mora biti uklanjanje korumpiranih uprava, transparentnost u javnim nabavkama i pružanju usluga, depolitizacija zdravstva i fokusiranje na pružanje kvalitetnih usluga pacijentima. Sanacija dugova bi tek tada imala smisla, u svakom drugom slučaju radi se o pukoj pljački građana samo na inventivniji način“, stoji na kraju saopćenja Kantonalnog odbora Narod i Pravda Sarajevo.