“Nisam tražila”: Koliko dugo ovakvom problemu kao društvo okrećemo leđa?

Vijesti 20. jan 202120:15 0 komentara

Da ovo nije svojstveno samo jednoj profesiji dokaz je Facebook stranica "Nisam tražila" koju je za dva dana zapratilo gotovo 16.000 osoba. Stranica donosi nekoliko stotina ispovijesti iz svih krajeva BiH i regije, sa brojnih univerziteta i različitih insititucija. Koliko dugo ovakvom problemu kao društvo okrećemo leđa?

Akademija scenskih umjetnosti čije studentice su pokrenule stranicu, nažalost, pominje se često sa sličnim porukama “seksualno uznemiravanje počelo je na samom ulazu, na prijemnom ispitu”.

“Nisam htjela da skinem brus i rekla sam mu to na šta mi je on rekao – pa molim Vas, zar niste došli da budete glumica?”; “A nakon što sam položila prijemni pomenuti profesor me zvao da idem s njim na planinu, da su “mnoge išle”. Elem, ne odoh nikad na planinu, ali te godine sam oborena iz tog predmeta” – svjedočenja su studentica.

Akademija scenskih umjetnosti danas je formirala tijelo od povjerenja studenata kao i Komisiju kojoj će se moći obratiti studentice koje su pisale ispovjesti na stranici. U dosadašnjem periodu niko od profesora nije potvrdio javno saznanja o uznemiravanju i nasilju među četiri zida akademije.

“Na katedri za režiju, do sada nismo imali nikakav slučaj. Što se tiče ovoga što se navodi za glumu, ja ću sigurno i moje kolege tražiti i insistirati da mi to što prije razjasnimo i da se utvrde činjenice i potegnu se koraci koji su neophodni bilo da su pravni i na bilo koji drugi način. Žrtve se moraju čuti, počinioci moraju biti kažnjeni”, rekao je Haris Pašović, profesor na Akademiji scenskih umjetnosti

Zbog mitova i predrasuda društva u kojem je seksualno nasilje svakodnevnica, bit će potrebno dodatno osnaživanje da bi se žrtve čule, o čemu govori glumica Jelena Veljača, aktivistica u zaštiti žena i djevojčica koju je kontaktirala jedna od studentica Akademije.

“Dakle osobno mi se javila u inbox i rekla mi svoje ime i prezime, i rekla mi je ja ne želim svjedočiti protiv njega jer sam tek na početku karijere i ne želim biti obilježena time”, kazala je glumica Jelena Veljača.

Na nama kao društvu je da se izborimo da žrtve koje progovore budu obilježene ali kao heroine i to baš sad u momentu kada je prema riječima Dragana Bursaća pandorina kutija i u BiH otvorena.

“Do javnosti je i do medija kako će ovo ispratiti, a onda i do sudstva i tužilaštva da se ti slučajevi dovedu do kraja da bi se moglo reći da je ta pandorina kutija ispražnjena. Ako ova tema bude samo otvorena, ako mi o ovome budemo pričali dva tri dana i u dvije tri emisije, mi nismo napravili ništa ili gotovo ništa i onda se sve svodi na leđa tih žena”, rekao je Dragan Bursać, kolumnist i profesor filozofije.

Podrška kolegicama dolazi sa svih strana, iz univerziteta koji su navedeni kao isntitucije u kojima se zlostavljalo, od ministrica Kantona Sarajevo, kao i kolega glumaca koji su se javno oglasili.

“Da dam podršku svojim koleginicama, pa i kolegama da je takav pristup nedopustiv i da osjećam stid što nismo na vrijeme prepoznali nasilnike. Samo s druge strane moram reći da ne smijemo demonizirati čitavu Akademiju jer tamo ima divnih ljudi koji rade koji će se oglašavati i stati na stranu žrtve”, rekao je glumac Alban Ukaj.

Na Akademiji je danas održan sastanak o prijavama bivših i sadašnjih studentica koji nije završen do zaključenja priloga.

“Jedini pravi put da ovome stanemo u kraj je pravno put. Hrabro prijavite nadležnima svaki vid seksualnog uznemiravanja”, kazala je Lejla Brčić, ministrica pravde i uprave KS.

Iako su seksualni delikti teško dokazivi nekoliko slučajeva poput zlostavljanja djevojčice od strane imama iz Gluhe Bukovice imala su sudski epilog. Bivši direktor škole na Ilidži Sudo Lavić zbog zlostavljanja učenice osuđen je na osam godina zatvora.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!