“Nismo mi počinili genocid u Srbiji, nismo pucali i držali Beograd pod opsadom 1.425 dana”

Vijesti 12. jul 202420:30 1 komentar
Sarajevo, 25. juli 1992. godine (AP Photo/Jockel Finck)

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez (SDP) je današnju konferenciju za novinare predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu nazvao "morbidnim javnim nastupom", koji je, kako je kazao, obilovao lažima, zamjenama teza i izvrtanjem činjenica, a predsjednicu skupštine Srbije Anu Brnabić nazvao "monstrumom".

Helez je Vučića optužio da u “maniru najbezobzirnijih diktatora svijeta” rovari po BiH i pokušava da, kako je kazao, preko svog poslušnika, “nelegalnog predsjednika RS-a Milorada Dodika, pripoji dio BiH i upravlja procesima u toj zemlji”.

“Vučić istovremeno optužuje, kako on to kaže ’političko Sarajevo’, da pokušava uništiti Srbiju. Nisu građani BiH počinili genocid ni u jednom gradu u Srbiji, nisu naši avioni nikad bombardovali Beograd, nije nikad naš izabrani zvaničnik sa brda iznad Beograda snajperom pucao po građanima Beograda, nismo mi Beograd držali pod opsadom 1.425 dana, nije niko iz BiH prešao Drinu da bi ratovao po Srbiji”, naveo je ministar odbrane BiH.

Sarajevo, 16. maj 1992. godine (AP Photo/David Brauchli)

Dalje je rekao da Vučić optužuje Sarajevo da želi rat i da usporava ekonomski napredak Srbije, ističući da građani BiH sigurno ne žele rat, kao i da je Srbiji mnogo lakše krivicu za katastrofalno ekonomsko stanje u toj državi prebaciti na druge, nego preuzeti odgovornosti.

“Prolazio sam nedavno kroz južni dio Srbije i šokirao sam se stanjem u kojem se nalazi ovaj dio susjedne zemlje. Na cesti sam vidio autobus, kakav sam zadnji put vidio na filmu ’Ko to tamo pjeva’. Nije muzejski primjerak, već autobus koji vozi redovnu liniju prijevoza putnika”, naveo je Helez.

Još je rekao da više od stotinu hiljada penzionera u Srbiji ima mjesečnu penziju blizu 150 eura (skoro 300 KM), sa kojom penzioner iz Beograda “ne može doći u Sarajevo ni na jednodnevni izlet”.

“Za ovakvo stanje u Srbiji nije i ne može biti odgovorno Sarajevo, već kriminalna, nacionalizmom zadojena vlast u Srbiji”, naveo je Helez.

Sarajevo, 6. juni 1995. godine (AP Photo/David Brauchli)

Optužio je predsednicu narodne skupštine Srbije Anu Brnabić da je “besramno izmislila govor (predsjednice Udruženja “Majke Srebrenice”) Munire Subašić i optužila da je prijetila Vučićevoj djeci”.

“Lagati na majku Srebrenice, koja je izgubila 22 svojih najmilijih može samo monstrum”, naveo je Helez.

On je izrazio nadu da će u Srbiji “uskoro biti omogućeni fer i pošteni izbori i da će se pojaviti neki novi Zoran Đinđić, kojeg kriminalci, nacionalisti neće ubiti” i da će biti “završiti era građenja Srbije na idejama o nadmoći svog ili inferiornosti drugih naroda”.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare