Ništa od regionalnog centra za odbranu od požara, ko je kriv?

Vijesti 26. aug 202417:20 0 komentara
N1

Pilotima koji su učestvovali u gašenju požara na području Republike Srpske zahvalnice je uručio predsjednik Vlade Radovan Višković. On je istakao kako će od MUP-a tražiti detaljnu analizu uzroka svih požara, zbog informaciju da je ljudski faktor uzrok većine.

On se osvrnuo na političke prepreke zbog kojih helikopteri MUP-a Srbije nisu bili angažovani odmah po zahtjevu iz Banjaluke.

“Čućete vjerovatno od ljudi koji su direktno učestvovali na terenu da se dozvolio dolazak helikoptera iz Srbije dva dana prije nego što je odobreno da bi požar u nacionalnom parku Sutjeska imao sasvim, sasvim druge materijalne i druge posljedice nego što smo doživjeli to što smo doživjeli”, rekao je Višković ističući da je Perućica, kao biser svijeta, spasena zahvaljujući naporima pilota koji su učestvovali u gašenju požara.

Višković je podsjetio kako je ranije odobreno 10 miliona maraka za opremu i Civilnu zaštitu. Odobrena je i nabavka novog helikoptera dvomotorca koji će biti namijenjen gašenju požara i biće na raspolaganju Civilnoj zaštiti Republike Srpske.

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić napomenuo je kako piloti Helikopterske jedinice MUP-a Srbije na današnjem događaju u Banjaluci nisu mogli biti prisutni zbog izbijanja novog požara na području Nacionalnog parka “Sutjeska”.

On je istakao kako bi nedavni požari bili puno ranije ugašeni da nije bilo, kako je rekao, peripetija iz Sarajeva.

Podsjetimo obronci Zelengore danima su gorjeli, jer se, zbog komplikovanog sistema odlučivanja i političke blokade nije u prvi mah odobrenje za pomoć iz Srbije. Piloti MUP-a Srbije su tri dana spremno čekali diplomatsko odobrenje za polijetanje koje je na kraju stiglo iz Savjeta ministara.

Ovogodišnje iskustvo sa požarima zvaničnike u Banjaluci natjeralo je na razmišljanje o nabavci još jednog helikoptera, a premijer RS navodi kako se sa Federacijom Bosne i Hercegovine, ali i sa zemljama u regionu razgovaralo o zajedničkoj nabavci sredstava za gašenje požara, konkretno “air tractora”.

“Na tome se stalo, kao što se sve u BiH zaustavi. To što je uradila Srbija, recimo sa nabavkom ‘pume’ sa kojom je učestvovala u gašenju požara u Nacionalnom parku Sutjeska, taj helikopter je u ovom momentu nedostižna želja Republike Srpske. On može da ponese između četiri ili pet hiljada litara vode, dok recimo mi raspolažemo sa vedrima od hiljadu litara. Sa nabavkom novog helikoptera želja nam je da to vedro bude i do nekih hiljadu i po litara”, rekao je Višković podsjećajući da je MUP RS nabavio tri helikoptera od Rusije, ali da zbog međunarodnih sankcija toj zemlji jedan helikopter do danas nije isporučen.

Kad je riječ o regionalnom mehanizmu, mogućnost njegovog uspostavljanja, po ugledu na onaj koji već ima Evropska unija ne spominje se prvi put. Višković kaže, kako je realizacija te ideje zaustavljena zbog neslaganja u Bosni i Hercegovini.

“To što želi Nikšić ne žele neki drugi koji isto tako odlučuju kao što i on odlučuje”, rekao je Višković, priznajući da je do zastoja došlo i zbog neslaganja među regionalnim liderima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!