Nizozemci u studiju N1 zapjevali sevdalinke: Hor “Slavuj” 26 godina izvodi izvornu muziku sa Balkana (VIDEO)

Vijesti 30. apr 202411:05 0 komentara

Hor „Slavuj“ iz Amsterdama već 26 godina na repertoaru ima izvornu muziku sa Balkana, odnosno pjesme iz zemalja slavenskog govornog područja. Posebno njeguju bosansku sevdalinku i izvode neke od najljepših ljubavnih pjesama iz BiH. Svoje umijeće pokazali su nedavno, tokom gostovanja u više bh. gradova. Jutros su bili gosti u studiju N1 i izveli dvije sevdalinke.

Kako je došlo do toga da nizozemski hor izvodi balkanske sevdalinke za N1 je otkrio profesor muzike i dirigent Sead Siočić koji je i najzaslužniji za to. One je tokom ratnih dešavanja izbjegao u Nizozemsku, ali se prije pet godina vratio u BiH.

“Nisam dobrovoljno otišao, ali sam tamo završio njihov kozervatorij i specijalizirao te dao sebi zadatak da naš sevdah promovišem u Nizozemskoj. S kolegom Ivom preko 20 godina pravimo seminare i muzičke radionice i na taj način pokazujemo ljepotu našeg sevdaha. Prihvatili su nevjerovatno lijepo. Prije pet godina sam se vratio u našu lijepu BiH i nastojim das te veze održim. Naši horovi idu u Nizozemsku, a njihovi dolaze u BiH”, rekao je Siočić u Novom danu.

Članovi hora su Nizozemci, ali tu su i jedna Ukrajinka te dvije članice s prostora bivše Jugoslavije.

Dirigent Ivo Boswijki kazao je kako se ljubav prema sevdalinci rodila prije mnogo godina i da su 2012. godine prvi put došli u Bosnu i odlučili se da izvode ovaj repertoar.

U nastvaku poslušajte kako nizozemski hor izvodi sevdalinke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!