Nizozemska ne podržava “diskriminatorni koncept konstitutivnih naroda u BiH”

Vijesti 23. mar 202214:42 0 komentara
Zgrada Evropske komisije (Shutterstock)

Nizozemska je pozdravila usvajanje Strateškog kompasa Evropske unije, ali je izrazila i žaljenje zbog činjenice da tekst sadrži pozivanje “na diskriminatorni koncept konstitutivnih naroda” u Bosni i Hercegovini.

U Strateškom kompasu koji je jučer dobio zeleno svjetlo šefova diplomatija EU u Briselu se navodi da je od posebnog interesa da se podrži suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet BiH, “zasnovan na principima ravnopravnosti i nediskriminacije svih građana i konstitutivnih naroda”.

“Nizozemska želi potvrditi da njen pristanak na Strateški kompas ni na koji način ne predstavlja promjenu svog generalnog stava prema tome da se osigura jednakost i nediskriminacija svih građana BiH, posebno primjenom sudske prakse Sejdić-Finci Evropskog suda za ljudska prava”, navodi se u saopćenju.

Također se ističe da se ne bi trebao poduzeti “nikakav zakonodavni ili politički korak koji bi učinio provedbu presude Sejdić-Finci i povezanih presuda Evropskog suda za ljudska prava izazovnijim” ili kako bi se “dodatno produbile etničke podjele”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!