Nižu se reakcije na iscrtani kukasti križ na smrtovnici Želimira Altarca Čička

Vijesti 31. mar 202110:33 > 10:41 1 komentar
Jevrejska opština BiH

Povodom skrnavljenja uspomene na Želimira Altarca Čička i prijetnje svim Jevrejima crtanjem kukastog krsta na njegovoj smrtovnici reagovala je Naša stranka, ali i Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata - SABNOR BiH.

“Kukasti križ na smrtovnici Želimira Altarca Čička prijetnja je Jevrejskoj zajednici ali i svima nama. Mi koji želimo Sarajevo po mjeri svih njegovih građana taj kukasti križ moramo doživjeti kao nacrtan na vlastitim vratima, direktnu prijetnju i opasnost. Trenutno, samo tako možemo vratiti osjećaj sigurnosti i našim sugrađanima Jevrejima. Na neki način on i jeste nacrtan na vratima svih nas jer je nacrtan na smrtovnici Želimira Altarca Čička čiji je rad na polju kulture neizbrisivo utkan u identitet građana Sarajeva”, navodi se u reakciji Naše stranke.

Reakcije Sarajlija tješe, pokazuju da je ovo čin pojedinca. Međutim, samo brzo procesuiranje tog pojedinca osigurat će da ovakva nedjela ostanu rijetka. Nadamo se da će se to i desiti – poručuju iz Naše stranke.

“Varvarski čin iscrtavanja kukastog križa na smrtovnici sarajevske legende Želimira Altarca Čička jeste odraz sve učestalijih napada na zajednički život u BiH”, saopštili su iz SABNOR-a.

Oni zahtjevaju od nadležnih organa MUP-a KS da odmah pokrenu istragu i kazne vinovnika ili vinovnike ovog vandalizma.

“Ovakvi slučajevi su atak na civilizacijske vrijednosti BiH, njezinu kulturnu supstancu i povijesno naslijeđe”, smatraju u SABNOR-a BiH.

Podsjetimo, Jevrejska općina u Sarajevu sinoć je objavila i oštro osudila barbarski čin crtanja kukastog križa na smrtovnici nedavno preminulog člana JO Sarajevo i počasnog građanina grada Sarajeva Želimira Altarca Čička.

Želimir Altarac Čičak (74), legenda sarajevske muzičke scene sahranjen je na gradskom groblju Bare. Altarac je preminuo 26. marta u sarajevskoj bolnici od posljedica infekcije covid-19.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare