Novi dan: Kolaps elektroenergetskog sistema, kraj teatarske sezone i početak Lifeline festivala

Vijesti 23. jun 202410:18 0 komentara
N1

U Novom danu sutra gledajte:

U petak, odmah iza podneva desio se kolaps elektroenergetskog sistema u velikom dijelu Zapadnog Balkana. Bez struje je ostala Albanija, najveći dio Crne Gore, najveći dio Bosne i Hercegovine, te Dalmacija i sjeverni Jadran u Hrvatskoj. Kako je moglo doći do raspada sistema u državama koje tradicionalno imaju struje za izvoz? O uzrocima i posljedicama kolapsa elektroenergetskog sistema razgovaramo sa Amerom Jerlagićem, bivšim direktorom Elektroprivrede Bosne i Hercegovine.

O važnosti zaštite kože tokom ljetnih mjeseci razgovaramo sa doktoricom Vesnom Stanojević, specijalistom dermatovenerologije. Razgovarat ćemo o zdravim navikama koje doprinose njegovanoj koži, i o tome kako održavati kožu lijepom i zdravom.

Medicinski simpozij neurohirurga održan je u Sarajevu. O trendovima u neurohirurgiji, upotrebi umjetne inteligencije u operativnim salama, kao i o utjecaju digitalne tehnologije na naše zdravlje, posebno na kičmu i mozak, razgovaramo sa profesorom doktorom Ibrahimom Omerhodžićem, specijalistom neurohirurgije na KCUS.

Teatarska sezona uskoro završava. O predstavama u Sarajevskom ratnom teatru u kojima je igrao ove sezone i o planovima za narednu u jutarnjem programu razgovaramo sa glumcem Albanom Ukajem.

Početak jula bit će obilježen kulturnim dešavanjima u Sarajevu i Goraždu. Internacionalna umjetnička kolonija ove godine počinje 1. jula i traje do 8. jula. Prvi put ove godine dolaze četiri poznata skulptora iz Kine. Ceremonija otvaranja Lifeline festivala bit će Muzeju književnosti u Sarajevu, 05. jula. U organizaciji Aid Net fondacije ovo je već tradicionalni festival kulture, umjetnosti i zdravog življenja, koji ima za cilj promociju kulture Sarajeva i Goražda, umjetnosti, ali i prirodnih ljepota. Prvo veče festivala posvećeno je Abdulahu Sidranu. Naša gošća je Sabiha Hadžimuratović, osnivačica fondacije Aid Net.

Nastavljamo pratiti sve u vezi sa Evropskim prvenstvom, u jutarnjem programu analiziramo utakmice, grupe, i očekivanja. Gost Novog dana je sportski urednik i novinar Al Jazeere Balkans Ibrahim Muratović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!