Nova koalicija u Brčkom: Ide se ka smjeni SDA gradonačelnika

Vijesti 02. mar 202316:12 0 komentara
N1

Grupa poslanika iz reda bošnjačkog naroda, koja je juče podnijela zahtjev Skupštini Brčko distrikta za razrješenje gradonačelnika Eseda Kadrića, održala je danas konfernicju za medije na kojoj je rečeno da su potpisinici inicijative sedam poslanika iz reda četiri političke stranke: SBiH, SBB, SDP i NiP, te poslanica romske nacionalne manjine.

Obrazlažući zahtjev za opoziv graodnačelnika, skupštinski poslanik, predstavnik SBiH, Zijad Nišić je rekao da se inicijativa prelila sa viših nivoa vlasti u BiH, utemeljena na lošim rezultatima njenog dosadašnjeg funkcionisanja, što se odnosi i na Brčko distrikt.

Neposredan povod za pokretanje ove inicijaitve, rečeno je danas došlo je nakon što je gradoačelnik Kadrić, razriješio dužnosti jedong člana Vlade iz SBiH.

Prema Poslovniku o radu Skupštine distrikta, da bi aktuelni gradonačelnik bio razriješen, inicijativu treba da podrži 19 poslanika, čiji glasovi uključuju i poslovnikom propisanu afirmativnu kvotu. Rok u kome bi ona trebalo da bude stavljena na dnevni red skupštine je najmanje deset, a najviše trideset dana.

Na pres konfernciji je rečeno da nema nikakvih inidicija da poslanici iz reda druga dva naroda u parlamentu neće podržati ovu inicijaitvu, prenosi RTVHIT Brčko.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!