Nova nesreća u najfrekventnijoj ulici glavnog grada pokrenula niz pitanja: “To nije sistem, nego anarhija”

Vijesti 22. feb 202421:34 0 komentara

"Opasnost od obrušavanja fasade" natpis je koji se često može vidjeti na zgradama u Sarajevu. Dugogodišnji je to problem, na koji se često upozorava, međutim jučer nova nesreća u najfrekventnijoj ulici glavnog grada. Jedna žena zadobila je teže povrede.

Na mjestu gdje je povrijeđena starija žena danas nema tragova obrušene fasade koja joj je nanijela povrede. Ali tu je i dalje žica koja visi tik iznad glava prolaznika. U centru grada. Fasada je pala sa balkona JAT-ovog nebodera. I par spratova niže vidi se obrušavanje. I s druge strane zgrade situacija nije ništa bolja, kao ni na zgradama pored.

”Slabo se vodi računa, ugroženi su građani. Neko treba da odgovora za ovo”; ”Ne osjećam se sigurno, a to je odavno tako. Jednostavno niko ne održava”; ”U kakvom su stanju fasade širom Sarajeva? Ovo što je napravljeno Bože pomozi, a ovo drugo sačuvaj Bože”.

Ovako je sve to izgleda jučer.

Iz resornog kantonalnog ministarstva kažu da nemaju evidenciju dotrajalih fasada, ali da imaju planiran program u ovogodišnjem budžetu za njihovu sanaciju na bazi azbesta.

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja KS:

”Stambeni fond je usljed ratnih dejstava pretrpio velika oštećenja, te veliki broj objekata do danas nije saniran, zbog neobezbijeđenosti dovoljno sredstava za sanaciju od strane svih nivoa vlasti, kao i nezainteresovanosti etažnih vlasnika za obezbijeđenjem dodatnih sredstava za sanacije zajedničkih dijelova njihovih zgrada”.

Jedna od građanki je kazala:

”30 godina je nakon rata sve su to mogli urediti isto kao i ovaj dio preko puta. Nema odgovornosti. Brigo moja pređi na drugoga, e tako je najlakše”.

Oglasila se i gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić:

”Gdje su sve ove godine upravitelji zgrada? Gdje su sve ove godine vlasnici privatnih objekata? I jedni i drugi su dužni i nadležni da se brinu o fasadama… Grad Sarajevo je najmanje nadležan za rekonstrukciju fasada. Grad Sarajevo je završio projekat rekonstrukcije Jatovog nebodera, radovi su procijenjeni na preko milion KM”.

Predstavnik stanara jedne sarajevske zgrade kaže da su uvijek problem finansije, ali i neadekvatan angažman upravnika. Prema Zakonu dužni su reagovati:

Irfan Bešlić, predstavnik stanara:

”Kada su u pitanju opasnosti za građane, da li fasada, oluci, bilo šta što može ugroziti građane – to spada u hitne popravke i upravitelj je dužan da u što kraćem roku otkloni problem i tu su uglavnom manja krpljenja”.

Bivši resorni ministar objašnjava da se razmatralo ulaganje u fasadu zgrade JAT-a, da je ministarstvo odredilo pola miliona koji su poslije uloženi u fasadu zgrade Beledija jer grad, navodi Bečarević, nije imao novac kojim bi se zatvorila finansijska konstrukcija za zgradu sa koje je pao dio fasade.

Almir Bečarević, bivši ministar infrastrukture, prostornog uređenja KS:

”To je taj začarani krug koji u svakom segmentu ovog grada živi i živjet će sve do onog trenutka dok neko ne lupi šakom o stol i ne kaže ”idemo rješavati segment po segment” ali kada počnemo rješavati i završimo, a ne dođemo do pola i onda se prebacimo na drugo. To nije sistem nego anarhija”.

U tom sistemu i dalje se ratno razaranje koristi kao opravdanje konstantnog neulaganja. Mnogi stanari ne plaćaju održavanje zgrada, upravitelji ne pokreću projekte sanacija, dok vlastima fasade opasne po građane očito nisu u prioritetima. Sve do, kažu građani, novog slučaja obrušavanja fasade na prolaznike.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!