Nova vizna pravila za građane Zapadnog Balkana koji traže posao u Njemačkoj

Vijesti 07. maj 202412:54 0 komentara
N1

Građani Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije uživat će povlašten pristup tržištu rada Njemačke od 1. juna 2024. godine prema Uredbi za Zapadni Balkan.

Kako prenosi Schengenvisainfo.com portal, Njemačka je odlučila udvostručiti broj viza koje će se godišnje izdavati državljanima ovih šest zemalja u svrhu rada na 50 hiljada.

Ambasada Njemačke u Sarajevu potvrdila je informaciju, saopštivši da je odobrenje za novu kvotu izdla Federalna agencija za rad.

Uredba za zemlje Zapadnog Balkana bila je ograničena do kraja 2023. godine. Međutim, nakon razvoja novog Zakona o imigraciji kvalificiranih radnika, Njemačka je odlučila promijeniti pravila za državljane ovih zemalja.

Kako je pojašnjeno iz njemačke ambasade nova pravila bit će objavljena u dogledno vrijeme, a do tada će se svi termini dodjeljivati putem lutrije.

Nakon odluke o povećanju broja viza koje se dodjeljuju radnicima sa Zapadnog Balkana prema Uredbi o Zapadnom Balkanu, SchengenVisaInfo je kontaktirao njemačke vlasti kako bi došli do više informacija novim pravilima koja će se početi primjenjivatii, ali još uvijek iščekuju službeno očitovanje po tom pitanju.

Sljedeća registracija za popis termina otvara se 7. maja

Državljanima Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije dopušten je ulazak u Njemačku u svrhu rada na temelju Uredbe Zapadnog Balkana.

Međutim, budući da je interes ovih nacionalnosti za dobivanje radnih viza za Njemačku bio velik otkako je uredba stupila na snagu, Njemačka je odlučila dodijeliti termine za vizu na temelju slučajnog odabira, odnosno lutrije.

Njemačke ambasade u šest zemalja Zapadnog Balkana uspostavile su sistem mjesečne lutrije koji nasumično odabire pojedince kojima će biti dopušteno zakazati termin za podnošenje zahtjeva za vizu.

Sljedeći upis za termin za radnu vizu za Njemačku prema Uredbi za Zapadni Balkan otvara se ove srijede, 7. maja 2024., a zatvara se nakon sedam dana, 14. maja 2024.

Tokom ovih sedam dana mogu se registrirati svi iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, a proces registracije nije potrebno obavljati preko posrednika ili drugih agencija jer je jednostavan, pojašnjava se na portalu Schengenvisainfo.com.

Dodaje se kako kandidati moraju imati na umu da se smiju registrirati samo jednom. Štaviše, ne mogu naknadno mijenjati podatke, a također ne smiju prenijeti svoj termin na drugu osobu.

76 hiljada radnika sa Zapadnog Balkana bilo zaposleno u Njemačkoj krajem 2023. godine

Na temelju Uredbe o Zapadnom Balkanu podaci pokazuju da je oko 76 hiljada državljana Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije imalo dozvole u Njemačkoj krajem 2023. godine.

To je predstavljalo povećanje od 22 posto u usporedbi s 2022. godinom kada je Njemačka imala oko 62 hiljade radnika s dozvolama iz tih zemalja.

Prema njemačkom Saveznom uredu za statistiku, Destatis, državljani Kosova činili su najveću grupu radnika u Njemačkoj prema ovoj uredbi krajem 2023. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!