Novaković Bursać: Inzkova izjava duboko potresna za pripadnike srpskog naroda

Vijesti 03. feb 202115:39 > 16:0417 komentara
Izvor: N1

Zastupnica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Snježana Novaković Bursać komentirala je pismo koje je visoki predstavnik Valentin Inzko uputio Narodnoj skupštini Republike Srpske u vezi odlikovanja osuđenih ratnih zločinaca. Vidno potresena kazala je kako je to "do sada nezabilježena praksa".

“Dok se mi bavimo populističkim koskama, pogotovo u RS-u i Banjaluci, jedna od javnih ličnosti u BiH je, mislim na visokog predstavnika, lijepo i eksplicitno napisao jednu od možda najtežih kvalifikacija poslije rata naovamo gdje je kompletan srpski narod kvalifikovao kao odgovornim za dešavanja u proteklom ratu. To je do sada nezabilježena praksa. Nisam uspjela da je u dovoljnoj mjeri analiziram jer je duboko potresna za svakog od nas ko je pripadnik ovog naroda. Mi poslije kvalifikacija da smo loš narod, da nam je čovjek koji je osvoji najviše glasova upoređen s Hitlerom, dobijamo kao treću stvar eksplicitnu kvalifiakciju da smo kao narod kolektivno odgovorni za neka dešavanja iz proteklog rata. U isto vrijeme imamo zamajavanje po javnoj sceni RS, neću reći da teme nisu bitne, ali u kontekstu ovih dešavanja oni su za mene trivijalne”, kazala je Novaković Bursać.

Istakla je kako “očekuje da će organi RS, pogotovo SNSD-a, koncipirati sistematičniji odgovor”.

“Skrećem pažnju šta se sve dešava i mogu pretpostaviti kuda sve to vodi. Visoki predstavnik ima svoja ovlašetanja da pomaže u implementaciji civilnog aspekta Dejtonskog sporazuma. Ono što je u prošlom vremenu bivalo i dovelo je u veliku nefunkcionalnost i nepovjerenje i mislimo da je to prošlo vrijeme”, kazala je.

Na pitanje šta je visoki predstavnik htio postići s tim, odgovorila je: “Htio je postići popločavanje nekih ideja u čijem pravcu on djeluje duži niz godina”.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko uputio je pismo rukovodstvu Skupštine entiteta Republika Srpska i predsjednicima svih klubova u NSRS-u u kojem traže da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje je NSRS dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine.

“Dana 24. oktobra 2016. godine, organizacioni odbor koji je uspostavljen u svrhu obilježavanja manifestacije 25. godina od postojanja i rada Narodne skupštine RS-a dodijelio je posebne povelje i priznanja brojnim institucijama, organizacijama i pojedincima, a upravo ste ih Vi u svojstvu predsjednika NSRS-a uručili. Među nagrađenima bili su i svi bivši predsjednici Narodne skupštine i članovi Prvog Predsjedništva RS-a, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić, čiji su postupci tokom orižanog sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje. Kao što vam je poznato, Karadžić, Krajišnik i Plavšić su osuđeni za ratne zločine od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju”, stoji u pismu.

Kako se navodi, “veličanje ratnih zločinaca, uključujući i veličanje u formi u kojoj smo svjedočili 24. oktobra 2016. godine, direktno povređuje i provocira one koji su pretrpjeli posljedice rata te šteti sjećanju na žrtve”.

“Na koncu, njime se destabilizuje region i ugrožavaju izgledi za pomirenje u BiH”, naveo je Inzko.

Kako je kazao, uklanjanje ploče osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića sa prostorija Studentskog doma na Palama bio je prvi korak u pravom smjeru.

“Time se stvara izvanredna prilika da NSRS sa Vama na čelu nastavi tim putem kako bi pokazala poliitčku zrelost, moralnu odgovornost i umjerenost prema budućnosti, time što ćete oduzeti povelje s odlikovanjima dodijeljenje osuđenim ratnim zločincima Karadžiću, Krajišniku i Plavšićki, čime biste se Vi lično i institucija koja se nalazi pod Vašim vodstvom stavili na pravu stranu historije. Vama i NSRS-u dajem rok od tri mjeseca, do kraja aprila 2021. godine”, naveo je Inzko u pismu Čubriloviću.

 

Komentari

Vaš komentar