Novaković Bursać: Željko Komšić sebe isključio iz Predsjedništva BiH

Vijesti 16. feb 202218:46 > 19:45 8 komentara
Snježana Novaković Bursać (N1)

Snježana Novaković Bursać, šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kazala je kako je bila neprimjerena čestitka predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića Kosovu. Ocijenila je kako se on tim, i sličnim potezima, "isključio iz tog organa".

N1: Šta podrazumjeva ovaj prijedlog? Na koje namirnice bi bio umanjen porez i u kojem iznosu?

Novaković Bursać: Naš prijedlog je da se stopa PDV-a smanji na 10 posto za lijekove, brašno, hljeb, jestiva ulja, soj, šećer, mlijeko i mliječne proizvode. Predlaže se povećanja PDV-a na 22 posto na luksuzne proizvode kao oružje, parfeme, odjevne predmete visokog kvalitet itd. Svrha prijedloga je da dovede do značajnog rasterećenja, mi živimo u takvoj krizi da trebamo biti spremni na brze reakcije.

Je li ovo populizam, s obzirom da je 2022. izborna godina? Je li se zakasnilo sa ovom odlukom, korona kriza traje već punih dvije godine?

Imali smo COVID krizu i ona je imala svoju genezu. Ekonomisti prate stopu inflacije i rast cijena, a ovakav rast nije zabilježen od trećeg kvartala 2008. uslijed rasta cijene nafte.

Šta je sa zakonom o zabrani zloupotrebe pojma genocida, koji ste predložili vi i Jakov Galić? Mnogo reakcija izazvao je ovaj prijedlog?

Prijedlog je oba kluba, ali u potpisu smo Jakov i ja.

Da li biste se zadovoljili ukoliko bi to bila dopuna Krivičnog zakona, a ne zaseban zakon?

Tu imamo problem u startu zato i nije dopuna Krivičnog zakona. Jedan od formalnih preduslova izmjene Krivičnog zakona je da ispišete službene glasnike u kojima su objavljene izmjene i dopune. Za nas ne postoji službeni glasnik za izmjene koje su objavljene (tzv. Inzkov zakon) i smatrali smo da bi ovo bio dovoljan razlog mnogima da odbiju. Zato smo se odlučili da idemo na jedan poseban zakon.

HDZ kaže kako izbori ne mogu biti validni ukoliko budu po sadašnjem Izbornom zakonu. Šta ako se HDZ odluči za bojkot izbora? Kako će se SNSD postaviti?

Sačekat ćemo njihovu odluku. Mislim da oni, tj. hrvatski narod nema drugog izbora. Ako se to desi računajte da nećemo imati validne izbore u Federaciji, a nećemo imati ni adekvatnu mogućnost izbora organa u “zajedničkim” institucijama. Dovodi su u pitanje funkcionalnost.

Oglasili ste se i povodom čestitke predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića Kosovu. Guraju li članovi Predsjedništva jedan drugome prst u oko ovakvim izjavama?

Komšić je toliko puta prekršio zakon i Poslovnik o radu Predsjedništva, prvo uzurpacijom te pozicije. Govorio je pred UN-om, pred Vijećem Evrope i onda se isključio da ne dozvoli poslaniciam da mu postave pitanje. I ova čestitka tzv. Kosovu je toliko neprimjerena. On je priznao da nije član jer ako vi radite mimo kolektivnog organa, vi sami sebe isključujte iz tog organa. On svojim djelovanjem dokazuje da nije član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare