Novalić pomiješao praznike: Čestitao 25. novembar kao Dan nezavisnosti

Vijesti 25. nov 202221:27 1 komentar
Screenshot/YouTube

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić posjetio je danas Jajce i Mrkonjić grad povodom obilježavanja Dana državnosti BiH, međutim, kada je čestitao građanima ovaj praznik pomiješao ga je sa 1. martom, pa je tako za njega 25. novembar bio Dan nezavisnosti.

Novalić je taj gaf napravio u izjavi novinarima.

“Vrijeme je da se podsjetimo koje su vrijednosti koje su uspostavljene ovdje. Ove vrijednosti su preslikane u prvi Ustav Republike Bosne i Hercegovine 1945. godine gdje je pisalo ‘ovo je ustav naroda i građana BiH’. Duboko vjerujem i vidim da je to tako i danas uz neka neslaganja. Mislim da smo sve bliže i bliže da ih prevaziđemo. Zato sam danas ovdje i želim svima čestitati Dan nezavisnosti 25. novembar”, poručio je Novalić.

Ovo inače nije prvi gaf federalnog premijera koji je na toj poziciji već osam godina.

Podsjećanja radi, 25. novembra se obilježava Dan državnosti Bosne i Hercegovine kada je 1943., prije 79 godina u Mrkonjić Gradu održano prvo zasijedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) na kojem je usvojena i Rezolucija i sa njom akti u kojima je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

S druge strane, Dan nezavisnosti se obilježava 1. marta. Na ovaj dan prije 30 godina je održan referendum na kome je od 64 posto građana koji su izašli na referendum, 99 posto odabralo izlazak iz Jugoslavije. Taj dan se slavi kao dan kada je BiH postala nezavisna država nakon raspada Jugoslavije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare