Novalić poručio da će za 8 dana objaviti set mjera u borbi protiv rasta cijena

Vijesti 28. jun 202219:08 3 komentara

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izglasao je povećanje najnižih penzija od minimalno 5 posto. Set mjera u borbi protiv rastućih cijena, premijer Federacije BiH Fadil Novalić objavit će, kaže, za osam dana. Na današnjoj sjednici entitetskog Parlamenta, gdje se raspravljalo o radu Vlade za prošlu godinu nije mnogo želio govoriti.

Kratak dnevni red, nezainteresovani poslanici, ili poslanici zainteresovani za druge stvari, kratak je opis današnje sjednice. No ipak, kada je na dnevni red došao izvještaj Vlade FBiH za prošlu godinu lampice su se upalile, a raspravljalo se više o trenutnom stanju, nego o učinjenom.

“Imamo mjere koje je, u martu prošle godine predložio klub zastupnika SDP-a i natjerao Vladu da ograniči i stavi marže i na veleprodajnu i maloprodajnu cijenu nafte i naftnih derivata i imamo zaključak koji smo predložili i vi podržali u parlamentu da ogranični maržu na osnovne životne namirnice”, rekao je Damir Mašić, poslanik SDP-a u PFBiH.

“Gospodin Mašić je rekao da su nas oni natjerali na ograničenja, a mi smo to par mjeseci ranije dogovarali sa Republikom Srpskom, jer je moralo biti sinhronizirano. Bilo bi nas strah da to primjenimo. Kada su oni predlagali, sjećam se da sam išao po farmerice u Trst zbog ograničenja cijena, po sir u Mađarsku, po kafu u Austriju, i da sam imao goriva 42 litra mjesečno, stariji sam, pa sam imao i auto”, naveo je Fadil Novalić, premijer FBiH.

Za govornicu premijer FBiH nije želi, kazao je sa setom mjera izaći će za osam dana. Između njega, ministra socijalnog rada FBiH Veska Drljače i ministrice finansija FBiH Jelke Milićević postoji dogovor da ne izlaze u javnost dok paket mjera ne bude spreman.

“Ja se nadam da premijer ima jedan fundus, stručnjaka vizionara koji će uspjeti ono što je do sada propušteno uspjeti amortizovati”, dodala je Alma Kratina, poslanica DF-a u PFBiH.

Takva inicijativa je otišla ispred kluba SDA da Vlada mora interventno pomoći najugroženijim kategorijama stanovništva.

“Moguće je da će se destiti jedan predizborni trik u naredna dva mjeseca, da se da neka jednokratna pomoć penzionerima ili drugim socijalnougroženim kategorijama, ali to je samo trik”, mišljenja je Adisa Arapović, nezavisna poslanica u PFBiH.

U Parlamentu Federacije BiH danas su spominjane cijene ulja, goriva, putera. Da su poslanici krizu ozbiljno shvatili možda najbolje pokazuje interesovanje za kupovinu stoke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare