Novalić reagovao na izjave ambasadora SAD u BiH: Isto su radili Aliji Izetbegoviću i Silajdžiću, nemam oraha u džepu

Vijesti 09. nov 202315:48 4 komentara
F.Z./N1

Nakon što je ambasador SAD u BiH Michael Murphy bivšem premijeru FBiH Fadilu Novaliću poručio da je na američkoj crnoj listi zato što je korumpiran oglasio se sam Novalić. Kaže nema oraha u džepu, Murphy se "patološki bavi njime".

“Kaže i danas da sam ja korumpiran. Strategija koja se, nažalost, u našoj zemlji provodi već 30 godina. Nisam prvi – radili su ovo i Aliji Izetbegoviću, Harisu Silajdžiću, svakom ko je bio faktor kod Bošnjaka. Uvijek je išao medijski teror o “korupciji”, “kriminalu”, čak i “islamskom terorizmu”. Pamti naš narod razne montirane slučajeve, a dobro je podsjetiti na njih u svjetlu današnje američke politike i odnosa spram planetarne tragedije u kojoj je za mjesec dana ubijeno skoro 4.500 djece”, naveo je Novalić na svom Facebook profilu.

Novalić kaže da se “uklanjaju oni koji brane bošnjačke interese”, dok su svi ostali “pošteni”, te da se sarađuje sa nekima koji su na crnim listama, a ne pripadaju bošnjačkom narodu.

“Znamo mi ovdje jako dobro šta znači embargo i koliko je to koštalo bošnjačkih života.  I znamo kako su ucjenama, podmetanjima, pritscima, najcrnjim metodama montaža, s političke scene uklanjani najzaslužniji za priznanje Republike Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim narodima, Sjedinjenim Američkim Državama, Briselu…”, piše Novalić.

Novalić se prisjeća optužbi za višemilionske krađe, te na slučaj “Pogorjelica”.

“Kada je vaša ambasada optuživala Aliju Izetbegovića i Harisa Silajdžića, oni su vam odgovorili. Parafrazirat ću i ja: Objavite dokaze o korupciji ili nam se skinite s vrata! Ovaj narod nije glup koliko vi mislite, gospodine Murphy. Uložili ste mnogo u propagandu, i opet ste morali izvršiti državni udar”, navodi bivši premijer FBiH.

Fadil Novaliuć stavljen je na crnu listu SAD 3. oktobra prošle godine.

“U svojstvu premijera FBiH Fadil Novalić zloupotrijebio je podatke o penzionerima u korist vlastite političke stranke, a protivno zakonima BiH. Novalić je u tjednu prije izbora 2018. koristio podatke o umirovljenicima do kojih je došao preko svoje službene pozicije kako bi poslao pisma u kojima je naveo svoja postignuća i obećao povećanje penzija u zemlji u kojoj pitanje penzija ima jaku političku važnost. Ovaj postupak predstavlja kršenje zakona BiH i odražava širi, javno objavljeni obrazac korištenja njegovog položaja političkog utjecaja za ličnu ili stranačku korist, podrivajući demokratske procese ili institucije u BiH”, navedeno je tada iz Ministarstva finansija SAD-a. Opširnije ovdje.

Sam ambasador Murphy, u intervjuu za Fenu odgovorio je i na Novalićeve  tvrdnje  da je sankcioniran zato što je neko iz bh. politike tražio od Vlade SAD-a da to uradi.

“To nije slučaj. Mi donosimo spostvene odluke na osnovu dokaza koje imamo, a gospodin Novalić je sankcioniran zbog svog ponašanja. To je korupcija. To nije tajna. Mi smo bili vrlo jasni u vezi s tim. Ako ima zabrinosti u vezi toga, odgovor je zato što je korumpiran”, zaključio je ambasador Murphy u intervjuu za Fenu.

Podsjetimo, prvostepenom presudom Suda BiH bivši premijer Fadil Novalić osuđen je na četiri godine zatvora u predmetu “Respiratori”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare