Novi dan: Kolektivna dženaza u Jablanici

Vijesti 14. okt 202415:41 0 komentara
N1 BiH

Sutra će biti klanjana kolektivna dženaza-namaz nastradalim u poplavama na području Donje Jablanice. Dženaza-namaz predvodit će reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, a ukop nastradalih bit će organizovan na mjesnim mezarjima Donja Jablanica, Djevor i Zlate. Uživo smo u Jablanici.

“Sarajevo je tempirana bomba. Ako se pokrene klizište na Zlatištu pola Sarajeva će završiti na Skenderiji” – shvata li iko alarme struke ozbiljno? Koliko može koštati nemar i hoće li iko snositi odgovornost ukoliko se upozorenja obistine? O krčenju šume i gradnji u zaštićenim područjima Trebevića, odlaganju materijala na deponijama za Novi dan govori Anes Podić iz Eko akcije!

Digitalni klonovi nisu nova ideja, ali klon koji zvuči i izgleda kao vi i u vaše ime i za vaš račun dnevno obavi stotine video poziva i zaključi posao…zvuči li to primamljivije? To nije ideja u nastajanju nego realnost. A živi je banjalučanin sa švedskom adresom Mensur Zahirović koji je razvio Weezly – aplikaciju koja potpuno mijenja budućnost prodaje. Kako umjetna inteligencija može pomoći i u drugim izazovima budućnosti, preveniranju prirodnih katastrofa naprimjer i kada AI postaje opasna po odgovore idemo u Malme.

Kada svaki jezik zanijemi – kultura uvijek ima načina da notom, slikom, stihom napravi most. Vezeni most među ljudima. Društvo prijatelja knjige “Mali princ” iz Tuzle veze već punih 20. godina. Međunarodni dječiji festival Vezeni most, najveći je i najznačajniji kulturni projekt namijenjen djeci i umjetnicima koji se obraćaju mladima u BiH i počinje sutra. Šimo Ešić – predsjednik Društva Malo princ gost je Novog dana!

Minela Jašar Opardija je sa vama od 08-11h.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!