Novi dan: Mladi u regionu podsjećaju političare da je bolji najgori mir nego bilo kakav rat

Vijesti 20. sep 202417:23 0 komentara
N1

U Novom danu gledajte:

Na Međunarodni dan mira 21. septembra razgovaramo s mladima iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji svojim aktivnostima podsjećaju neodgovorne političare da je za svako društvo bolji najgori mir nego bilo kakav rat. Da li naoružavanje i polemike o obnavljanju vojnog roka podrazumijevaju ozbiljnu militarizaciju zemalja Zapadnog Balkana? Kako prihvataju činjenicu da smo 30 godina nakon rata postkonfliktna društva koja se ne suočavaju s proslošću u cilju pomirenja i pozitivnog mira? Šta je odgovorna kultura sjećanja u odnosu na historijski revizionizam koji je na sceni? Naši su gosti: Margareta Blažević iz Inicijativa mladih za ljudska prava u Hrvatskoj, Sofija Todorović iz Inicijativa mladih za ljudska prava u Hrvatskoj i Nedžad Novalić iz CNA Sarajevo-Beograd mirovne organizacije.

Nakon što je Izrael bombardovao Bejrut, a projektili pogodili gusto naseljeno područje, najmanje je osam poginulih i više od 50 ranjenih. Donosimo najnovije informacije o eskalaciji sukoba na Bliskom istoku.

Sa Ljiljanom Lukić, projektnom koordinatoricom Fondacije “Lara” iz Bijeljine razgovaramo o stranim radnicima koji su trbuhom za kruhom došli u Semberiju. Koliko se poštuju njihova radnička prava, da li se susreću sa ksenofobijom, iz kojih zemalja dolaze i koje poslove obavljaju neke su od teme istraživanja koje je sprovela fondacija “Lara”.

Kako se nositi sa stresom i podići svoj život na viši nivo, razgovaramo sa Marinom Bakić, psihologom i trenerom NLP-a (neuro lingvističkog programiranja).

Na ovogodišnjem Weekend Media Festivalu u Rovinju, N1 je obilježio deceniju svog postojanja posebnim panelom, a naši novinari i producenti aktivno učestvuju kao panelisti i moderatori na brojnim drugim diskusijama. O novitetima, porukama i sadržajima Weekend Media Festivala izvještava reporter Borna Šmer.

Sarajevska sigurnosna konferencija, jedan od najvažnijih godišnjih diplomatskih događaja u BiH u kojoj učestvuje i urednik internacionalnih vijesti na N1 Esmir Milavić. Esmir u “Novom danu” izvještava o događaju koji je okupio ugledne stručnjake za sigurnost iz cijelog svijeta, koji će razgovarati o ključnim sigurnosnim pitanjima uzrokovanim globalnim prijetnjama i geopolitičkim promjenama.

Pop Art Festival – PAF8, u organizaciji Udruženja Pogon održat će se u Sarajevu, u Bosanskom kulturnom centru, od 26. do 29. 9. 2024. godine. Naše su gošće Ana Tikvić iz Udruženja Pogon i Adna Muslija, kustosica izložbi Novi talasi i Human Condition.

Novi dan u subotu gledajte od 9 do 11 sati. Sa vama je Sanela Dujković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!