Novi dan sa crvenog tepiha: Počeo 30. Sarajevo Film Festival

Vijesti 16. aug 202422:56 0 komentara
N1 BiH

Počinje još jedan Sarajevo film festival. Festival već tri decenije predstavlja jedan od najvažnijih filmskih događaja u jugositočnoj Evropi. Okuplja filmske stvaraoce i ljubitelje filma iz cijelog svijeta. Otvoren je svjetskom premijerom filma Danisa Tanovića "Nakon ljeta". Svečano je bilo sinoć u Narodnom pozorištu...svečane atmosfere, snažnih poruka i emocija nije nedostajalo, ipak je 30-ta, jubilarna godišnjica. Organizatori donose detalje.

Direktor Sarajevo film festivala Jovan Marjanović gost je Novog dana.

Od filmova bh. produkcije, zajedničkih produkcija s drugim zemljama pa do dokumentaraca, čiji su protagonisti ličnosti iz BiH ili su snimani u našoj zemlji – kategorija dugometražnih dokumentarnih filmova na SFF-u donosi brojne naslove vrijedne pažnje. Jedan od njih je i film izvršnog producenta Radija Slobodna Evropa Kenana Ćerimagića “Breme”.

Pored interesovanja za kinematografiju regiona, Sarajevo film festival obraća pažnju i na uzbudljiv serijski program Balkana. Za nagrade Srce Sarajeva za TV serije 30. Filmskog festivala u Sarajevu stručni žiri ove godine nominovao je osam serija u 14 kategorija. U dvije “Znam kako dišeš” i “Poziv” glumci Ermin Bravo, a Aida Bukva u seriji Tender. Glumci Bravo i Bukva jutros u Novom danu.

Regionalna produkcija poprima sve veće razmjere. Bosanskohercegovačkim filmskim stvaraocima često je i jedini put stvaranja. O saradnji i kinematografiji za Novi dan govori i režiserka Sonja Prosenc.

Pored umjetničkog značaja, SFF je postao snažna platforma za promociju kulturnog dijaloga i kreativnosti, ali je značajan faktor i generator ekonomske aktivnosti. O turizmu i onima koji ravnaju svoje godišnje odmmore prema festivalu za Novi dan govori turistički vodić Muhamed Vlajčić. Reporterka Žana Kezunović upoznat će nas sa svim važnim filmskim lokacijama tokom festivala.

Pored filma, bitan segment festivala, koja svake godine iznova glavni grad Bosne i Hercegovine stavlja u centar filmske industrije, je i – moda, a njeni pravi ljubitelji zaista se imaju čemu radovati. Sa kreatorkom Amnom Kunovac Zekić analiziramo kreacije sa crvenog tepiha, prve noći festivala.

Jadran u junu posjetilo 155.000 turista manje nego lani. O turističkim brojkama u Hrvatskoj i razlozima manjeg broja posjeta izvještava reporterka Tea Mihanović.

Nakon Zagreba, večeras, prvi put svoj solistički koncert na Ušću održat će velika pop zvijezda Ed Širan. Atosferu pred koncert donosi jutros Ana Opačić.

Minela Jašar Opardija je sa vama od 09-11h.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!