Novi EU ambasador na sastanku s Krišto: BiH se mora brzo dogovoriti oko Reformske agende

Vijesti 11. sep 202415:16 0 komentara
Luigi Soreca (X)

Novoimenovani šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Luigi Soreca održao je danas sastanak s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto, kazavši da su vrata EU otvorena za našu zemlju, ali je ponovio koji su to uslovi koje bh. vlasti moraju ispuniti na tom putu.

Ocijenivši susret pozitivno, Soreca je zahvalio Krišto na “zalaganju za reforme koje su omogućile BiH da dobije zeleno svjetlo za pristupne pregovore prošlog marta”.

Sada je važno ne propustiti nijednu raspoloživu priliku za daljnji napredak na putu ka EU“, naglasio je Soreca.

Izdvoji je reforme koje bh. vlasti moraju hitno usvojiti, a uključuju Zakon o sudovima, sveobuhvatni Zakon o VSTV-u, Zakon o zaštiti ličnih podataka, i Zakon o graničnoj kontroli.

BiH također treba imenovati glavnog pregovarača i pregovarački tim, te finalizirati Državni program za usvajanje pravne stečevine EU“, pooručio je Soreca nakon sastanka.

Prema njegovim riječima, na sastanku je bilo govora i o Planu rasta, te da se radi o “pravoj prilici za transformaciju ekonomije BiH na bolje i privlačenje investicija”.

BiH se mora brzo dogovoriti oko Reformske agende, koja bi, ako je odobri Europska komisija, oslobodila sredstva iz EU Reform & Growth Facility.  EU je jasno stavila do znanja da je proširenje prioritet. Vrata članstva u EU za BiH su otvorena. Da bi krenule naprijed, vlasti BiH, s Vijećem ministara na čelu, moraju ponovo nastojati uskladiti se s kriterijima za pristupanje EU“, naglasio je ambasador, dodavši da će Delegacija EU u BiH i dalje pružati svu potrebnu podršku.

Soreca je na poziciji šefa Delegacije Europske unije u BiH zamijenio austrijskog diplomata Johanna Sattlera.

Prilikom predaje akreditiva predsjedavajućem Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću, Soreca je rekao kako je velika privilegija biti u BiH.

Moj rad na predstavljanju EU u BiH i rad s građanima i vlastima BiH za pristupanje BiH EU službeno počinje sada. Velika je privilegija biti ovdje. Veselim se našem zajedničkom radu”, kazao je Soreca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!