Novi ministri i nova obećanja Vlade Tuzlanskog kantona

Vijesti 26. jan 202118:46 0 komentara

Tuzlanski kanton zvanično je dobio novu Vladu, na čijem čelu će naredne dvije godine biti Kadrija Hodžić. Iako je prvobitno rečeno da će to ovaj put biti ekspertska vlada, stranke su ponovo izabrale. Opozicija tvrdi da je nova Vlada spoj krajnje ljevice i krajnje desnice.

Novi premijer izložio je opširan i veoma ambiciozan program rada, te kazao da su potrebne radikalne promjene, jer građani ovog kantona nemaju više vremena za čekanje. Hodžić je naveo tri prioriteta.

“Radi se o zdravstvu i zaštiti svakog građanina TK. Radi se o privrednom stanju i zaštite subjekata koji su došli pod udar korone, poticanje poduzetništva kako bi održali zaposlenost i likvidnost firme. I treće je obrazovanje”, rekao je Kadrija Hodžić, premijer TK-a.

Slađan Ilić, predsjedavajući skupštine TK-a, očekuje da krenu sa nekim projektima i realizacijom programa kojeg je premijer predočio javnosti i poslanicima. Rekao je i da će to biti vrlo brzo, za 100 dana će imati prvi izvještaj.

U sastavu Vlade samo je jedna žena. Novi ministri, nova obećanja.

“Prije svega smatram da će nam finasijska stabilnost biti prioritet. Posebnu pažnju ćemo posvetiti prihodovnoj strani. Dosta je međunarodnih fondova od organizacija, ambasada, Evropske unije gdje postoji dosta novaca”, naveo je Vedran Lakić, ministar finansija TK-a.

Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke TK-a je rekao da u ovom momentu je najbitnije da se učenici vrate u škole.

“Njihova bezbjednost i bezbjednost onih u prosvjeti je najbitnija i to ni u jednom momentu ne smije doći u pitanje. Što se tiče rada na duže staze, uspostavit ćemo bolju sinergiju i komunikaciju sa sindikatima”, dodao je.

Ova Vlada ispoštovala je odluku Ustavnog suda FBiH i dala jedno mjestu ministru iz reda hrvatskog naroda i to iz HDZ koji ne participira u kantonalnoj vlasti. Skupštinska većina tvrdi da je napustio stranku, opozicija da se obmanjuje javnost.

“Prijedlog ministra zdravstva je ispred PDA. Ovo što opozicija diskutuje, nije tačno. Čovjek nije član HDZ-a od 2020. godine”, kazao je Senad Alić iz PDA.

Fahrudin Skopljak iz SDA je rekao da je to jedan spoj krajnje ljevice i krajnje desnice.

“Nekih lažnih liberala. Uz to sve su uvukli i HDZ u novu vladu. Mi iz SDA nemamo ništa protiv učešća HDZ-a u Vladi. Ali SDP od toga pravi igrokaz da čovjek izašao iz HDZ-a“, dodao je.

Prije formiranja vlade javnosti se serviralo da PDA neće imati svoje ministre kao ni SBB. Da će ovo biti reformska vlada eksperata. Danas su zakletve položila više manje poznata stranačka lica od kojih su neki već ranije bili ministri.

“Ministri iz reda PDA… Mi smo kao političke stranke u skupštinskoj većini, dostavili veći broj prijedloga mandataru, danas premijeru i on je eksplicitno odabrao 12 imena”, rekao je Alić.

Premijer TK je naveo da je imao izbor u omjeru stranaka skupštinske većine.

“I u tom kapacitetu sam imao i izbor. I to je taj izbor”, istaknuo je.

A taj izbor su napravili SDP sa četiri ministra, kao i PDA , te SBB i Naša stranka sa po dva ministra. U opoziciji ostaju SD, SDA, DF i SBiH. Do neke nove promjene, jer u TK mišljenje i stranački dresovi mjenjaju se preko noći, a principijelnost i tvrdi stavovi, brzo se zaborave.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!