Novi pokušaj: Hoće li Mostar danas dobiti novog gradonačelnika?

Vijesti 12. feb 202107:582 komentara
Izvor: Shutterstock

Za danas je zakazan nastavak konstitutivne sjednice Gradskog vijeća Mostara na kojoj bi trebalo da bude održan drugi krug glasanja za gradonačelnika.

U prvom krugu ponovljenog tajnog glasanja u srijedu, 10. februara, na sjedinci Gradskom vijeću Mostara, kandidat HDZ-a BiH Mario Kordić dobio je 14 glasova, kandidat Koalicije za Mostar Zlatko Guzin 12, a kandidatkinja BH Bloka Irma Baralija dva.

Četvrti kandidat Arman Zalihić nije dobio glasove.

Mostarski SDP jučer je odgovorio na poziv za pregovore Koalicije za Mostar u kojem je naveden niz preduslova koje je potrebno ispuniti kako bi se SDP odazvao pozivu za pregovore o formiranju vladajuće većine u Mostaru.

“Pošto je vašim jučerašnjim ponašanjem sada za izbor mostarskog gradonačelnika, koji nije iz HDZ-a, potrebno 18 umjesto 17 ruku poručujemo da se SDP-u javite kada skupite 15 potpisa podrške vašem kandidatu”, priopćeno je iz Gradskog odbora SDP-a BiH Mostar.

U saopćenju se dalje navode uvjeti koje je potrebno ispuniti kako bi SDP BiH sjeo za pregovarački stol s predstavnicima Koalicije za Mostar. SDP BiH traži da četiri vijećnika Koalicije za Mostar vrate mandate (Kljako, Šuta, Marić, Nazdrajić), zatim se traži javno glasanje za izbor gradonačelnika nakon promjene Statuta, odluka o zabrani gradnje mini hidroelektrana, odluka o zatvaranju odlagališta na Uborku te povlačenje tužbe protiv Udruženja građana “Jer me se tiče”. Traži se, također, da Tužiteljstvo izuzme dokumentaciju vezanu za gradnju kolektora u Mostaru, revizija gradskih financija od 2012. do 2020. godine, rješavanje pitanja ostalih kroz Statut Grada Mostara na isti način kao što je slučaj s konstitutivnim narodima te smjena svih direktora poduzeća u vlasništvu grada.

“Nakon jučerašnjeg ponašanja predstavnika Koalicije za Mostar u Gradskom vijeću jedini način da SDP sjedne s vama za isti stol jesu gore navedeni uvjeti”, stoji na kraju priopćenja za javnost koje potpisuje predsjednik GO SDP Mostar Arman Zalihić.

Nakon glasanja konstitutivna sjednica je prekinuta na zahtjev Koalicije za Mostar, a nastavak je zakazan za danas u 15.30 sati.

Komentari

Vaš komentar