Novi Pravilnik Hrvatske: Situacija na granicama “liči na robiju”

Vijesti 25. maj 202119:08 > 19:10 1 komentar
N1

Velike gužve prisutne su na nekoliko graničnih prijelaza. Uzrok je Pravilnik za tranzitni promet koji je donijela Hrvatska. Rješenja se traže, tvrde domaći predstavnici vlasti, poručujući da će tražiti i reakciju EU. Iz resornog ministarstva u Hrvatskoj za N1 odgovaraju Pravilnik ne ukida dosadašnje rute za teretni tranzitni promet između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Najveću štetu trpe vozači teretnih vozila i domaći privrednici.

Gužve, višesatna čekanja, potom vožnja od jednog do drugog graničnog prijelaza, uz rokove koji su postavljeni za isporuku, ali i ispravnost robe koju prevoze, uz sve to, novonastala situacija liči na robiju, poručuju vozači teretnih vozila

“Ovo nisu problemi, ovo već robija postaje – za vozače robija i za firme robija. Radiš kao vozač, plaćen si po kilometru, gdje si danas? Gdje? Nema te nigdje… Spavaš u kamionu, ubijaš se, zašto, za ništa“, komentarisao je Fikret Mujarić iz Cazina.

Došao sam sinoć u 20:15 ovdje, nisam mogao preći granicu, morao sam parkirati i čekati. Jutros sam upalio kamion u šest sati, okrenuo se tamo nazad jer neće te niko ovdje pustiti i evo već čekam četiri sata i 20 minuta sa ove gore krivine dovde“, ispričao je Emin Hebibović, vozač iz Mostara.

Država ništa ne reaguje i mi privatnici snosimo troškove i vozači, gubimo se, zbog čega sve ovo, ne znam“, rekao je Mahmut Kapić, privrednik iz Cazina.

Država ipak reaguje, uvjeravaju predstavnici bh. vlasti. Ministrica vanjskih poslova poručuje poduzete su određene radnje, ostvareni kontakti. Rješenju se nadaju i u Ministarstvu ekonomskih odnosa i vanjske trgovine te Ministarstvu komunikacija i saobraćaja.

Obavijestili smo Delegaciju EU o ovom zastoju s obzirom da je Hrvatska donijela jednostranu odluku, da je ona članica EU, da je za nas veoma važno obezbjeđivanje da će određeni poremećaj kada je u pitanju naša domaća privreda“, istakao je Staša Košarac, MVEO BiH.

Nadam se da i ovi razgovori danas koje ćemo obaviti da će biti pozitivni i da ćemo od večeras uspostaviti, odnosno naći rješenje da se tranzit teretnih motornih vozila i dalje nastavi preko ovih graničnih prijelaza“, naveo je Vojin Mitrović, Ministarstvo komunikacija i saobraćaja BiH.

Pravilnik koji je uspostavila hrvatska strana na osnovu odluke od 2009. godine na snazi je od 20. maja ove godine. U međuvremenu, 2013. godine uslijedili su Ugovori o graničnim prijelazima BiH i Hrvatske kao i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. Resorno ministarstvo Hrvatske za N1 odgovara kako Pravilnikom nisu ukinute dosadašnje rute za teretni tranzitni promet između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Dodaju:
Odlukom o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku, koja je bila na snazi od 1.1.2009. godine do stupanja na snagu novog Pravilnika, nije bilo dozvoljeno prometovanje teretnih vozila u tranzitu iznad 7,5 t ndm i duljine preko 14m na spomenutim graničnim prijelazima . Na graničnom prijelazu Brčko – Gunja teretni promet, zbog starosti i dotrajalosti mosta preko rijeke Save, prekinut je prije više od dvije godine na inicijativu Bosne i Hercegovine“.

Nagledat ćemo se još takvih stvari, Vijeće ministara spava, komentar je bivšeg ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Ovo je jedna u nizu u kojoj smo mi strana koja gubi i mislim da je bilo vremena da se sa Hrvatskom ovo pitanje rješava na drugačiji način“, istakao je Mirko Šarović, SDS, bivši ministar MVEO BiH.

Uspavani nisu bili privrednici. Apeli vlastima uslijedili su još 20. maja.

Ova odluka najviše pogađa međunarodne prijevoznike koji se bave međunarodnim transportom. Republika Hrvatska nije oštećena ovom odlukom jer se za robe u Hrvatsku mogu i dalje koristiti svi granični prijelazi, što znači da privreda RH ne trpi ni u kom slučaju“, komentarisao je Sandi Kulenović, prijevoznik iz Velike Kladuše.

Ali trpi bosanskohercegovačka, a ako ovako stanje potraje, upozoravaju iz VTK BiH, štete će biti višemilionske.

Naši granični prijelazi na ulazu u Hrvatsku su međunarodni granični prijelazi, urađeni sredstvima Svjetske banke, zadovoljavaju sve međunarodne standarde, i mislim da naše vlasti u pregovorima sa Hrvatskom trebaju doći do rješenja, mislim da ovo nije problem koji je nerješiv. Treba ovaj Pravilnik staviti van snage ili ga izmijeniti i dopuniti u dijelu omogućavanja slobode protoka roba kako to predviđaju različiti sporazumi“, naglasio je Ahmet Egrlić, VTK BiH.

Jednostrana odluka ili ne, politička ili državna, za vozače sa početka priče nije ni bitno. Poručuju samo žele neometano raditi svoj dio posla, bez dodatnih opeterećenja koje im ionako stvara teška borba za egzistenciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare