Novi sistem omogućio porodiljama anonimno prijavljivanje korupcije u zdravstvenim ustanovama

VIDEO 31. jul 202417:16 > 20:33 1 komentar

Udruženje Baby steps predstavilo je sistem ocjenjivanja i prijave korupcije u porodilištima. Ideja projekta je da porodilje, anonimno, nakon izlaska iz bolnice ostave recenziju tj. prijave korupciju i druge nepravilnostI, ali i ostave komentar o uslovima boravka. Prijava se šalje putem QR koda koji dobiju uz otpusno pismo. Amila Tatarević iz Udruženja Baby steps govorila je o ovoj temi za Dan uživo.

Sistem omogućava porodilji da uz pomoć koda dobije pristup i ocijeni uslugu u porodilištu nakon povratka kući, pojašnjava Tatarević, dodavši da je time omogućeno putem ankete ocijeniti porodilište, odgovoriti na pitanja koja se tiču korupcije, ali i prijaviti neka eventualna nepravilnost.

Bitno je da prijavljujemo, to je ono što potičemo, jer ako se ne žalimo tamo gdje treba da se žalimo, onda ne možemo očekivati napredak, trebamo adresirati pravu instituciju i pravo mjesto, a porodiljama je olakšano da to urade iz svog doma“, dodaje.

Šta su najčešće pritužbe?

Tatarević pojašnjava kako je u početku bilo teško naći sagovornike, ali sada se žene javljaju da prijave nepravilnosti i traže savjete, zaključujući kako se svijest o ovom problemu mijenja.

“Jako puno se o tome priča po društvenim mrežama ili u zatvorenim krugovima, od toga nemamo ništa, bitno je adresirati probleme, mnogo je problema u porodilištima, odnos pacijenta i medicinskog osoblja. Najviše bole riječi koje nisu primjerene mjestu i trenutku, porod je teška i intimna stvar, potrebna je podrška i često se dešava neka rečenica koju porodilja zapamti, dođe do toga i da ne želi više rađati jer je prošla traume, nije naišla na razumijevanje, itd., zatvara se u sebe. Često čujemo – ne vraćam se više u tu klaonicu. Ali, vidimo promjenu s obje strane, želi se čuti šta porodilje imaju za reći”, naglasila je Tatarević, dodavši kako je iskustvo porodilje jako važno i da je neophodno djelovati ako nešto nije u redu.

Hoce li tužilaštvo imati posla?

Tatarević odgovara uz konstataciju da je korupcija jedno od najčešćih krivičnih djela, što je u porodilištima “teško dokazivo, ali nije nemoguce”, posebno kada imate najšešće metoda rada i pojedince koji na isti način postupaju.

Na primjedbu da su često i pacijenti dio tog lance ističe kako se radi o obostranom krivičnom djelu, i sa strane onog ko daje i ko uzima mito.

Najveći je problem kada se otvoreno iznuđuje novac, kada se traži novac od porodilje da se na primjer uradi carski rez. Strašno je i pomisliti da jedan zdravstveni radnik uslovljava život jedne bebe novcem“, navela je, naglašavajući da se ne radi o većini zdravstvenih radnika nego izuzecima, te kako je nužno ove pojedince ukloniti kako bi se sačuvalo povjerenje građana u zdravstvo i očuvao integritet ustanove.

Postoje li pozitivne prakse koje bi se mogle primijeniti kako bi se iskorijenio ovaj problem?

U zemljama Skandinavije ovaj problem gotovo da ne postoji, navodi Tatarević, kazavši kako se radi o velikoj razlici u mentalitetima. S druge strane, u regiji je slična situacija kao u Bosni i Hercegovini.

Kako bi se došlo do promjene potrebno je prijavljivati negativne prakse i iskustva, ali ne nužno javno nego na pravoj adresi, ponovila je Tatarević, pozivajući porodilje još jednom da iskoriste sistem nakon izlaska iz ustanove i daju povratnu informaciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare