Novi sukob u Predsjedništvu BiH, razlog – izbori u Crnoj Gori

Vijesti 30. mar 202317:24 1 komentar
F.Z./N1

Član Predsjedništa Bosne i Hercegovine Denis Bećirović poslao je uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Crnoj Gori poruku podrške kandidatu Demokratske partije socijalista Milu Đukanoviću. Njegov potez izazvao je oštru reakciju predsjedavajuće Predsjedništa Željke Cvijanović koja je ocijenila kako Bećirović "ne ugrožava samo međunacionalne odnose u BiH, već i odnose sa državama u regiji".

Bećirović je video poruci rekao da su pred Crnom Gorom sudbonosni izbori.

“Nije svejedno šta ćete odlučiti u nedjelju. Nije svejedno ni nama u Bosni i Hercegovini kakav ćete izbor napraviti. Mi našu Bosnu i Hercegovinu nikada nećemo izdati. Nemojte ni vi Crnu Goru. Nemojte izdati pretke, nemojte izdati historiju, čuvajte državu”, rekao je Bećirović, prenose Vijesti.

Dodao je da Crna Gora i Bosna i Hercegovina spadaju u red najstarijih država u jugoistočnoj Evropi i kao član Predsjedništva države Bosne i Hercegovine njegova je i ljudska i politička obaveza da podrži snage koje se bore za očuvanje nezavisne Crne Gore.

Kako DPS navodi u saopštenju, postoje oni koji su mu poručili da ne rizikuje i da ne podrži Mila Đukanovića, ali, kako je saopštio, na kalkulantske računice nikada nije pristajao.

“Ja sam čovjek koji ima stav jasan i glasan, precizan i nedvosmislen. Bezrezervno podržam ljude koji se bore za nezavisnu Crnu Goru. Predsjednik Milo Đukanović je dokazani borac za crnogorsku državu i prijatelj Bosne i Hercegovine. Nemojte dozvoliti da Crnu Goru pokore protogonisti velikodržavlja. Pokažite da multietnička i antifašistička Crna Gora je u najboljem interesu i Crne Gore i cijele regije i cijele Evrope. Čuvajte antifašističku i mutietničku Crnu Goru”, poručio je Bećirović.

Bećirović je pozvao je građane da u nedjelju svi izađu na izbore i kako je rekao spase Crnu Goru.

“U nedjelju pokažite hrabrost i čojstvo. Neka vječno živi Crna Gora. Neka vječno živi Bosna i Hercegovina. Neka vječno živi savezništvo države Bosne i Hercegovine i države Crne Gore”, zaključio je Bećirović.

Cvijanović: “Sarajevski unitarizam” decenijama glavna prepreka napretku

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je njen kolega Denis Bećirović, prilikom izražavanja podrške jednom od kandidata na izborima u Crnoj Gori, iznio niz neprimjerenih i skandaloznih poruka.

“BiH nije ugrožena ni od kakvog velikodržavlja, kako tvrdi Bećirović, već od sarajevskog unitarizma koji je decenijama glavna prepreka napretku i normalizaciji političkih prilika u BiH”, navela je Cvijanović.

Ona je naglasila da svojim neutemeljenim i neodmjerenim kvalifikacijama, Bećirović ne ugrožava samo međunacionalne odnose u BiH, već i odnose sa državama u regiji.

“Crnu Goru posmatramo kao susjednu zemlju sa kojom i entiteti i zajednički nivo vlasti u BiH treba da razvijaju najbolje moguće odnose, kao što je to slučaj i sa svim drugim državama u našem okruženju”, poručila je Cvijanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare