Novinari iz BiH pridružili se kampanji 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

Vijesti 07. dec 202318:36 0 komentara
FES, 16 dana aktivizma

U okviru globalne kampanje 16 dana aktivizm, a usmjerene na suzbijanje nasilja nad ženama i djevojčicama, Fondacija Friedrich Ebert (FES) u Bosni i Hercegovini i ove godine promovira vrijednosti rodne ravnopravnosti te zagovara sistemska rješenja u borbi protiv nasilja.

FES-ov ured u Sarajevu je uključivanje bosanskohercegovačkih muškaraca u zagovaranje ravnopravnosti i rasprave o nejednekosti aktivnije i izravnije otpočeo 2021. godine objavom publikacije “Kritika toksične muškosti: pregled suvremenih istraživanja”, nakon čega već treću godinu zaredom kroz kampanje promovira pozitivne glasove muškaraca iz različitih oblasti javnog djelovanja.

“Veoma smo svjesne/i da postizanje rodne ravnopravnosti, osim krucijalne uloge žena, zahtijeva i od bh. muškaraca preuzimanje veće odgovornosti za promjenu, da i oni budu angažirani kao saveznici i zagovornici ravnopravnosti te da propituju opresivnu dinamiku moći u vlastitim postupcima. Zato smo i ovog aktivističkog decembra otvorili prostor za artikulaciju ravnopravnosti, sada kroz pero novinara”, pojašnjava Merima Ejubović, programska koordinatorica Fondacije Friedrich Ebert (FES) u BiH.

Ranijih godina u kampanjama “Muškarci za rodnu ravnopravnost” i “Muškarci protiv nasilja nad ženama” učestvovali su sportisti, glumci, muzičari i političari, a FES ove godine pod istim motom predstavlja bosanskohercegovačke novinare iz različitih medija, među kojima je i novinar N1 Nikola Vučić:

U kampanji sudjeluju novinari štampanih i elektronskih medija iz različitih dijelova BiH – Slađan Tomić, Predrag Blagovčanin, Tahir Žustra, Nikola Vučić, Nino Bilajac i Dino Bezdrob. Na ovaj način podiže se svijest među novinarima u BiH da izraze veći nivo razumijevanja i senzibiliteta za teme rodne (ne)ravnopravnosti te da ovu perspektivu ne izostave iz svojih izvještaja, autorskih priča i reportaža.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!