Novinari se brane sami: 80% tužbi zadnjih godina riješeno u korist političara

Vijesti 03. mar 202320:17 0 komentara
N1

Slučaj novinara Nikole Morače samo je kap u moru. Napadi na novinare i medijske radnike sve su češći. Ne brani nas niko. Branimo se sami.

Čak šest slučajeva napada i prijetnji novinarima u BiH, evidentirano je samo u protekloj sedmici. S obzirom na to da je u prošloj godini zabilježeno ukupno 79 slučajeva kršenja medijskih sloboda, slobode izražavanja i sigurnosti novinara, nismo dobro počeli, pa bi ove godine ukupne brojke mogli nadmašiti.

“Broj koji mi imamo nije kompletan. Mi imamo podatke oko 300 tužbi aktivnih slučajeva kod sudova u BiH, među kojima ima i 40-ak tužbi koje se mogu povezati sa SLAP tužbama, novom obliku tužbi, koje se podižu protiv novinara i medija s ciljem da se ućutkaju i ne pišu o temama koje su zanimljive za javnost”, naglasila je Borka Rudić iz Udruženja “BH novinari”.

Iza navedenih prijetnji i napada u 80% slučajeva stoje političari, s njima povezani privrednici, javni i akademski radnici kao i stranački trolovi i botovi, koji su bili posebno agresivni tokom prošlogodišnje predizborne kampanje.

Dodatni kamen na novinarska leđa stavlja i kleveta koja je u Republici Srpskoj uvrštena u Krivični zakon. Da je novi zakon u službi likvidacije slobode medija, u pismu ministru pravde RS konstatuje i novinarka Duška Jurišić.

Hoće li ova praksa biti projektovana i na Krivični zakon Federacije BiH, nismo saznali. No, sigurno je da će posljedice osjetiti svi koji djeluju u korist javnosti, na teritoriji čitave države. Samo zato što se vladajućima “može”.

Nije ovaj zakon donesen tek tako, kažu sagovornici N1. Vrlo brzo će “pasti” prve tužbe, da bi se pokazala sva njegova moć. Koliko je, generalno, tužbi podnijeto protiv novinara, te koliko njih je procesuirano u njihovu korist nismo saznali. Iz državnog tužilaštva uputili su nas na entitetska. Iz Federalnog tužilaštva navode da ne vode posebnu evidenciju prema profesiji prijavljenih lica, nego na osnovu počinjenih krivičnih djela.

Iako praksa pokazuje da su tužbe, gotovo uvijek, na strani onih koji tuže, malo svjetlo za novinarsku profesiju: Novinska agencija “Patria” dobila je spor u tužbi koju je pokrenuo Fahrudin Radončić, prvi čovjek SBB-a. Ovo je jedna od desetak tužbi, koje je ova agencija dobila.

“Zbog napisana tri teksta u vrijeme kada su vođeni pregovori oko Izbornog zakona. Opštinski sud je ocijenio da je sloboda mišljenja nije kleveta. Dakle, gospodin Radončić je u svom zahtjevu naveo duševnu bol i patnju koju smo mu mi pisanjem nanijeli određenim klevetama”, rekla nam je Amina Čorbo – Zećo iz ove agencije.

U poređenju sa 2021., politički pritisci i napadi na novinare i nezavisne medije porasli su za 40 posto. Udruženje “BH novinari” u svojoj analizi, referiše se na ciljane i neprimjerene online pritske na brojne medije u Sarajevu.

“To su nezavisni mediji koji pokušavaju da kritički predstave i pišu o onome što se dešava u BiH”, pojasnila je Borka Rudić iz spomenutog udruženja.

Jedan u nizu je i primjer kada je, nakon što je u emisiji Pressing 22. februara intervjuisao predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića, urednik N1 televizije u BiH Amir Zukić na društvenim mrežama bio izložen brutalnim napadima, uvredama i prijetnjama brojnih simpatizera SDA, ali i pojedinih visokopozicioniranih članova te stranke.

Treba napomenuti da je učinkovitost procesuiranja napada i pravna zaštita novinara jedan od zahtjeva koje je EU postavila vlastima u BiH.

Posljedjih nekoliko godina samo je 33 % slučajeva riješeno u korist novinara/ki i drugih medijskih djelatnika/ca u skladu sa međunarodnim standardima zaštite slobode izražavanja, dok je taj procenat u 2022. bio još i manji – tek 25,3 %. Kada se radi o tužbama za klevetu, 80% tužbi riješeno je u korist političara, kao i svih onih koji ugrožavaju slobodu medija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!