(VIDEO) Novinarka CIN-a o filmu “Gdje je beba Sara”: Ovo nema smisla

Vijesti 04. apr 202417:30 0 komentara
CIN

Nakon objavljivanja filma "Gdje je Sara" Centra za istraživačko novinarstvo Bosne i Hercegovine, Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci formiralo je predmet po službenoj dužnosti u vezi sa radnjama obavljenim nakon smrti novorođenčeta Aleksandre Blagojević i Miloša Kuprešanina i novorođenčeta Nataše Stijak, radi provjere iznesenih navoda, prikupljanja svih potrebnih informacija i obavještenja i utvrđivanja svih okolnosti.

A sve okolnosti ne poklapaju se, dokumentacija, materijalni dokazi u neskladu su, svjedoče roditelji u filmu.

Šta se desilo u septembru 2018.godine, te da li je i kako beba Sara umrla, trebalo bi da pokaže istraga. Da bi se ona desila treba da bude izdata naredba o otvaranju istrage i provođenju mjera i istražnih radnji.

Novinarka CIN-a i jedna od autorica filma Jelena Jevtić za N1 kaže da su pitanja o Sarinoj sudbini za nju počela prije godinu dana.

Iznenadila se pozitivno reakcijom ljudi, pa čak i ekspresnom reakcijom institucija nakon objave dokumentarnog filma.

“Nadam se da to neće biti samo istraga otvorena, da bi se samo zatvorila”, rekla je Jevtić za N1.

Na opaske UKC-a RS da je film tendenciozan i da je napravljen s ciljem diskreditacije zdravstvenog sistema RS odgovora:

“Meni je nejasan takav stav, s obzirom da UKC najbolje zna koliko smo se mi silno trudili da svaku informaciju provjerimo. Uporna sam bila, ponavljala zahtjeve, hajde da razgovaramo, imamo ozbiljan problem, dajte mi bilo koji argument da ovo nije istina. Naš posao je takav, mi uradimo ono što imamo, kako će neko da zaključi, stvar je pojedinca, ističe…”. 

Dodaje da je tačno da novinari nisu ni sud ni sudnica, niti da upiru prstom, ali traže odgovore od sistema:

“Oni su dostavili tijelo bebe nakon obdukcije, to je jedna zatvorena kutija kako su meni objasnili na UKC, kutija koju preuzmu vozači i odvezu na gradsko groblje. Ta potvrda o preuzimanju pokojnika govori da se to (smrt bebe) desilo, bar na papiru. Ali kada se ta kutija otvorila, pronašli su komade nekog djeteta. Ako to nije argument da je što se njih tiče sve ok… Ja ne kažem da što se njih tiče nije sve ok… Mi u ovom filmu nismo mogli naći krivca, krivca kao pojedinca. CIN se ne libi da uperi prst u onoga ako pronađe krivca. Ovdje je stvar u sistemu. UKC i groblje su dva javna organa koja imaju ugovor o saradnji, oni se u konktekstu ovog problema moraju gledati kao cjelina, kao jedan lanac koji je zakazao. Sistem ovdje nešto nije odbro uradio. Ko je tačno kriv”, pita Jevtićeva.

Da li je sve bila nečija greška, zabuna, ili je po srijedi ozbiljan problem, kaže Jevtićeva treba da se ispita, jer sve postaje socijalni problem.

“Ovo nema smisla, ni zbog ovih roditelja, ni zbog onih koji imaju slične sumnje, ili nisu dobili poziv, ili traže i dalje…”

Jedan od potresnih detalja u priči a i u filmu je momenat kada je majci kojoj su rekli da joj je dijete umrlo po porodu, na kućnu adresu stigla radosnica, kremice, pomadice, poklon paket za bebu sa UKC-a.

“Ovo govori da je neko u toj ustanovi vjerovao da je ta beba živa, čim je poslao poklon. To nešto nije u redu, to nije humano. To svakome treba da bude jasno, ne treba da se zanemari, već da svako uradi šta treba da popravi taj sistem”, kaže Jelena za N1.

Majka bebe sare Aleksandra za Gerilu je rekla da je zbunjena nakon svega, ali da su se potrudili da ljudima prikažu situaciju, kako bi shvatili da smo svi u velikom problemu:

“Nije tu samo tolika krivica Kliničkog centra kao Kliničkog centra, cjelokupni sistem je u nekoj konfuziji. Naš zakon nije zaokružen kako bi trebao da bude. Svi ostali nemaju autoritet da rade stvari, kako oni meni kažu po protokolu. Pridržavaj se sistema kako je zakonom propisano i niko ti neće ništa zamjeriti.

Da se UKC ljuti na mene sada…jer nisam dobila informacije o svom djetetu, izvini molim te”, rekla je Blagojević za Gerilu.

Advokat porodice za N1 Draga Tolimir je rekao da prati slučaj, da će biti u stalnom kontaktu sa Tužilaštvom kako bi se došlo do istine. Smatra da ovo nije pojedinačan slučaj, jer mu se javlja sve više roditelja sa sličnim pitanjima. Probaće pravdu potražiti u domaćim pravosudnim institucijama, a ako je ne dobije, ne isključuje ni Sud u Strazburu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!