Novinarki Nataši Miljanović Zubac noću uručuju pozive za saslušanje: “Neće me zastrašiti!”

Vijesti 23. jul 202412:35 0 komentara
Screenshot/Policajac uručuje novinarki poziv na saslušanje

Novinarka Nataša Miljanović Zubac već izvjesno vrijeme trpi zastrašivanja i napade zbog izvještavanja u vezi sa korupcijom i kriminalom. Nedavno je u svom gradu Trebinju, održala i press konferenciju tokom zasjedanja Skupštine grada i navela da je zabrinuta za svoju i sigurnost svoje porodice. Tu zabrinutost pojačao je i događaj od sinoć kada je na vrata njenog doma u 21 sat pokucao policajac koji je, kako navodi, došao u civilnom vozilu, bez identifikacije i oznake s imenom i prezimenom te joj pokušao uručiti poziv za saslušanje. Miljanović Zubac je poziv odbila, a jutros je na protokol PU Trebinje predala svoju pisanu izjavu adresiranu na ministra unutrašnjih poslova Sinišu Karana, direktora Policije Republike Srpske Sinišu Kostreševića i načelnika PU Trebinje Sinišu Laketu.

Novinarka RTRS-a Miljanović Zubac snimila je video sinoć iza 21 sat kada joj je na vrata doma pokucala osoba u uniformi. Za N1 ističe da njena borba traje godinama, a samim time i zastrašivanje te da nema namjeru odustati.

Izjavu koju je proslijedila nadležnima u policiji prenosimo u cijelosti:

“Ja Nataša Miljanović Zubac, rođena 27. 06. 1974. godine dajem sljedeću izjavu:

22. 07. 2024. godine nakon 21 čas lice u uniformi MUP-a Republike Srpske, bez imena, koje se po zakonu nije ni predstavilo, a ispred kuće se dovezlo civilnim automobilom, došlo je na vrata mog brata. Izašla je kćerkica od devet godina i to lice u uniformi joj je reklo da zovne tetku da siđe da potpiše neki poziv. Djevojčica se popela na sprat gdje živim i, vidno uplašena, obavijestila da me traži policajac. Izašla sam, majka sa mnom. Policajac je tada došao na vrata stana u kome živim i rekao da je došao da mi uruči poziv. Poziv koji je potpisao šef smjene, bez informacije u kom svojstvu me zovu i zbog čega.

Dok mi je život u pitanju, dok ja prijavljujem bezbjednosne rizike koji se odnose na moj život, dok unosim “osjetljive” stvari u svojim izjavama, Siniša Laketa me preusmjerava da ubuduće protokolišem svoje izjave. I tako već dugo. Kada “treba njemu”, kada je njegova fotelja u pitanju u 21h šalje neidentifikovanog policajca sa “civilnim automobilom” da mi uručuje poziv na “nepoznate” okolnosti.

Ovo je žena koja je razotkrila uhapšene službenike države: Pipke su pružili na sve strane, dnevno mi šalju poruke da zatvorim usta

Isti onaj Siniša Laketa koji vam je šetao sa članom organizovane kriminalne grupe Blagojem Bajom Milovićem, iako sam ga lično upozoravala da to ne radi. Isti onaj Siniša Laketa, koji nije detektovao frizera Dražena Milovića koji je sprovodio konkurs za ubicu za potrebe Ljuba Milovića. Milovic Company. Isti onaj Siniša Laketa kome je narko cigaret diler I. Ć. bio na svadbi, a koga je MUP Republike Srpske tražio 11 godina. Isti onaj Siniša Laketa u čijem je mandatu I. Ć. došao nazad nakon zastare kazne zatvora od 5 godina. Isti onaj Siniša Laketa u čijem su mandatu Ivelja i Milovic company radili šta su željeli da rade.

Uznemirili su mi roditelje, brata i njegovu porodicu, troje njegove maloljetne djece. Dijete su uplašili pripadnici MUP-a Republike Srpske i to samo zato jer ja, njena tetka, ukazujem na kriminal u redovima bezbjednosnih institucija.

Ovo je sistemsko zastrašivanje novinara koji govori o mafiji u uniformama. Juče sam u svojoj objavi na društvenim mrežama, gdje ukazujem na povezanost ljudi iz bezbjednosnih institucija sa organizovanim kriminalom, pitala Žarka Laketu i Sinišu Laketu o „uglednom građaninu“ koji živi u našem gradu.

Očito sam „ubola u oko“.

Da li se pozivi u 21 čas uručuju kriminalcima i njihovim uniformisanim jatacima? Zašto nikada poslije razgovora sa mnom, u večernjim satima Laketa nije uputio poziv svom prijatelju skajovcu Blagoju Baji Miloviću? Nije smio!

Ja sam nakon što me je MUP Republike Srpske 20. januara 2023.godine pozvao da se poučim o mjerama samozaštite i saradnji sa organizacionom jedinicom MUP-a Republike Srpske- PU Trebinje u ovu Policijsku upravu išla mjesečno makar jednom i obavještavala Sinišu Laketu i Miodraga Jankovića o svemu što bi predstavljalo bezbjednosni rizik za mene. U tim posjetama puštala sam im i određene audio snimke koji se odnose i na direktora Policije Republike Srpske.

MUP Republike Srpske, sada ste to i sami pokazali, na strani je kriminalaca. Pokušavate da me zastrašite samo zato što se borim protiv mafije u uniformama i institucijama.

Na ovakav poziv u ovoliko časova i pod ovakvim okolnostima neću se odazvati. U 9 časova, 23.jula 2024. godine, kada je rečeno da trebam da dođem dobrovoljno neću otići. Isključivo ću otići da protokolišem ovu izjavu. Za Berkoviće i Ivelju MUP me uputio na protokol, za kretanja kavčana po Trebinju MUP me uputio na protokol. Sad kad se radi o licima koje je potraživala druga država, dok su ih neki ovdje ugošćavali, sada bi Laketa da me saslušava.

Siniša Laketa, Siniša Kostrešević, Siniša Karan su ovim gestom atakovali ne samo na mene nego na čitavu moju porodicu i o tome ću obavijestiti medije kao i sve relevantne međunarodne institucije.

Neće me zastrašiti. Čak i da me neko od njih likvidira proces se neće zaustaviti.

Sve će se otkriti. Znaće se konačno ko je ko u bezbjednosnom sektoru Republike Srpske i BiH i čijim interesima služi.

A, ako me neko ubije ili se bilo šta desi nekom mom odgovorni su načelnik PU Trebinje Siniša Laketa, direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević, ministar MUP a Republike Srpske Siniša Karan, direktor Agencije za istrage i zaštitu Darko Ćulum, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Edis Karić, ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić. Od danas ovom spisku odgovornih dodajem i Žarka Laketu direktora Službe za poslove sa strancima. On i ja dobro znamo zašto i kako, a nadam se da će uskoro znati i širi auditorijum.

Ministre MUP-a Republike Srpske, Siniša Karan, sve što vas zanima u vezi lica sa fotografije, pitajte Obavještajno bezbjednosnu agenciju BiH (OBA), oni bi trebali znati sve detalje prelaza i transakcija. Natjerajte ljude iz MUP-a Republike Srpske da rade svoj posao. Većina policajaca zna veoma dobro šta poručujem, ali ĆUTE iz straha.

Zbog osjećaja ugroženosti i nepovjerenja u instituciju MUP-a, paljenja mog automobila, infra crvenih zraka na zidu i mom tijelu, lutaka sa odrubljenim glavama posutim crvenom bojom, mafijaških poruka da mrtva usta ne govore, filmskih auto presretanja, pokušaja fingiranih telefonskih ucjena, svega navedenog koje MUP Republike Srpske nije riješio, nikakva svoja saznanja neću iznositi Policijskoj upravi i Siniši Laketi, poznatom drugu skajovca Blagoja Baje Milovića.

Zahtijevam da ovu izjavu proslijedite OJT Trebinje, Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske (tužiteljki Dragici Glušac), Tužilaštvu BiH”, navela je novinarka u izjavi.

Nataša Miljanović Zubac nedavno je gostovala i u programu N1 gdje je rekla da je neće uplašiti niti zaustaviti u razotkrivanju istine.

“Samo miševi bježe i kriju se u zemlji. Nijedan kriminalac ili šef bilo koje sigurnosne agencije me ne može uplašiti, ma koliko bili moćni. Novinarska čast koja pulsira u našim srcima mnogo je jača od njihovog kriminala”, kazala je tada za N1.

Podsjetimo, ona je više puta bila meta verbalnih napada i uvreda, a prije nekoliko godina u Trebinju joj je zapaljeno vozilo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!