Novitović: Mislim da niti jedan tužilac sa nivoa BiH neće tako lako doći u RS

Vijesti 17. jul 202316:40 2 komentara

U Vladi Republike Srpske u Banjaluci završen je veliki sastanak predstavnika političkih stranaka i funkcionera. Tema sastanka bila je aktuelna politička i ekonomska situacija u Republici Srpskoj. Na poziv premijera RS-a Radovana Viškovića odazvali su se ministri entitetskog i državnog nivoa vlasti, direktori javnih preduzeća, poslanici, šefovi, načelnici.

Ovo se dešava u momentu kada je NSRS izglasala, a Milorad Dodik potpisao ukaz o nepoštivanju odluka Ustavnog suda BiH i entitet RS se nalazi pred međunarodnim finansijskim sankcijama.

Otkazan sastanak “Trojke” i partnera o deeskalaciji političke krize

Miroslav Vujičić, delegat SNSD-a iz Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je komentarisao ekonomsku situaciju u RS te rekao da je entitet finansijski stabilan.

“Višemjesečno iscrpljivanje neće uspjeti, RS ekonomski i politički stabilna”

Direktor Civilne zaštite RS-a Milan Novitović je rekao da niti jednom tužiocu neće biti lagodno doći na teritorij RS nakon odluke NSRS u kojoj neće poštovati odluke Ustavnog suda BiH.

“Mislim da nijedan tužilac sa nivoa BiH neće tako lagodno doći u RS. Nije da nekom prijetim, ali će to biti lični osjećaj svakoga, posebno nakon ove odluke NSRS. NSRS je legalna institucija, građani su glasali za poslanike, i narodni poslanici imaju pravo da rade u interesu građana RS-a. Predsjednik Dodik je poptipsao ukaz, objavljen je u Službenom glasniku i ne znam šta će iko moći uraditit osim institucija RS-a na teritoriji Republike Srpske”, kazao je.

Podsjetimo, najavljeni sastanak za danas u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine predstavnika stranaka ‘Trojke’ i koalicionih partnera SNSD-a i HDZ-a je otkazan. Na njemu su trebali biti prezentirani planovi o deeskalaciji političke krize u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare