Novo izdanje “Pravne hronike” donosi sveobuhvatnu analizu presude “Kovačević protiv BiH”

Vijesti 19. jan 202416:16 0 komentara
Pravna hronika

Presuda “Kovačević protiv Bosne i Hercegovine” kojom je Evropski sud za ljudska prava iznova utvrdio kršenje ljudskih prava od strane Bosne i Hercegovine u procesu izbora za funkcije u državnim institucijama vlasti u fokusu je 18. izdanja stručnog časopisa “Pravna hronika”, koji su Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH i AIRE centar danas predstavili.

Sveobuhvatnom analizom presude u pogledu aranžmana o podjeli vlasti, ali i komentar u vezi s izvršenjem navedene presude u slučaju njene pravosnažnosti, konstatuje se da je ova presuda jedna od trenutno najvažnijih tema u bh. pravosudnoj zajednici, ali i širem društvu, posebno nakon što je u decembru odlučeno da će Evropski sud za ljudska prava razmotriti žalbu koju je uputilo Vijeće ministara BiH.

Novo izdanje časopisa “Pravna hronika” pruža čitateljima i čitateljicama uvid i u brojne druge pravne teme od šire društvene važnosti. Značajan fokus ovog izdanja stavljen je i na zloupotrebu tehnologije blockchaina u vidu nezakonite upotrebe kriptovaluta, krađe identiteta, cyber napada i pranja novca. Teško je reći kolika je vrijednost kriptovaluta koje se danas koriste u nelegalne svrhe, no većinom se navodi da je riječ o milijardama, pa čak i desetinama milijardi dolara, što samo po sebi ukazuje na ozbiljnost problema s kojim se suočava pravosuđe. Bosna i Hercegovina sve više posvećuje pažnju ovom pitanju imajući u vidu njegove značajne sigurnosne i ekonomske implikacije, tako da su u ovom izdanju analizirane efikasne mjere prevencije i procesuiranja zločina u digitalnom prostoru.

“Pravna hronika” i ovog puta donosi pregled najrelevantnije evropske i domaće sudske prakse. Novo izdanje časopisa, između ostalog, sadrži pregled prakse Evropskog suda za ljudska prava u pogledu zaštite ličnih podataka, kao i pregled razvoja sudske prakse u BiH u prvoj polovini 2023. godine, uključujući praksu Ustavnog suda BiH, Suda BiH, Vrhovnog suda FBiH, Vrhovnog suda RS i Apelacionog suda BD BiH. Predstavljene su i novine iz Odjela za sudsku dokumentaciju i edukaciju Sekretarijata VSTV-a, koje se odnose na lakši pristup sudskim odlukama putem aplikacije za mobilne telefone, te unapređenja Baze sudskih odluka VSTV-a u pogledu mogućnosti kopiranja sadržaja uz navođenje broja i datuma odluke, kao i suda koji je odluku donio.

„Ovim časopisom nastojimo doprinijeti rješavanju konkretnih pravnih pitanja, pružajući istovremeno blagovremene ali i kvalitetne pravne analize. Posebno smo ponosni što možemo približiti praksu međunarodnih i domaćih sudova našim čitateljima i čitateljicama na stručan i sveobuhvatan način, u vremenu kada javnost intenzivno diskutuje o ovim pitanjima”, pojasnila je glavna urednica časopisa, Elma Veledar Arifagić.

Časopis “Pravna hronika” već devet godina u partnerstvu izdaju Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH i AIRE centar uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva u cilju podizanja svijesti o razvoju sudske prakse i ljudskim pravima, a namijenjen je sudijama i sutkinjama, tužiocima i tužiteljicama, advokatima i advokaticama i ostalim pravnim stručnjacima i stručnjakinjama širom zemlje. Besplatan primjerak časopisa “Pravna hronika” možete preuzeti na zvaničnoj web-stranici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!