Novo samoubistvo i staro pitanje: Zašto je otići psihologu/psihijatru tabu?

Vijesti 11. maj 202317:22 1 komentar
Shutterstock

U Goraždu proteklih nekoliko dana izvršena su dva samoubistva. Riječ je o mladim ljudima. Ono što je ranije objavio N1 govori da u ovom gradu građani se nemaju kome obratiti za stručnu pomoć kada je riječ o mentalnom zdravlju jer na ovom području radi jedan psiholog dok psihijatar nije stalno angažovan. Sociolog Vladimir Vasić za N1 pojašnjava da je i dalje tabu tema, pogotovo u manjim sredinama, obratiti se za pomoć stručnih lica.

Vasić za N1 navodi da se u manjim sredinama građani se suočvaju sa bojazni da će biti etiketirani ukoliko potraže pomoć kada je riječ o mentalnom zdravlju.

“Kompletna socijalna slika je loša i onda pojedini izlaz vide u nasilju nad sobom ili drugima. Ključ je u edukaciji, prevenciji krivičnih djela koja su u vezi sa mentalnim problemima”, istakao je Vasić.

“Otići psihijatru/psihologu treba kao ljekaru opšte prakse”

Za Vasića odlazak psihijatru/psihologu ne treba biti tabu već sasvim normalna, uobičajena  stvar.

“Moraju postojati mehanizmi da ljude edukujemo da se psihijatru/psihologu odlazi kao kod ljekara opšte prakse”, naveo je Vasić.

N1

U Goraždu kako je ranije rečeno za N1 angažovan jedan psiholog i psihijatar koji nije stalno zaposlen već doktorica u penziji dolazi jedanput, dvaput sedmično da razgovara sa pacijentima. Ovu situaciju Vasić definiše da vlast mora ponuditi mladim, stručnim osobama kojih ima širom Bosne i Hercegovine uslove da rade pa i u manjim sredinama.

“Moramo mlade, školovane kadrove pa i u ovom kontekstu da ih zadržimo i da im vlast da benefite kako bi ostali. Za to moraju postojati sistemska rješenja. Međutim, vlast se time ne bavi i oni ne mare za to. Oni su zaista u drugoj galaksiji”, istakao je Vasić.

Na kraju se zaista postavlja pitanje zar sve učestalija samoubistva i nasilje koje je pogodilo Srbiju i zaprepastilo region i svijet, nisu dovoljan razlog da se mentalnim zdravljem nacije, naročito mladih, treba ozbiljnije posvetiti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare