Novo upozorenje Agencije za vodno područje Jadranskog mora: Slijede nam obilnije padavine, pratite situaciju

Vijesti 08. okt 202409:31 0 komentara
F.Z./N1

Agencija za vodno područje Jadranskog mora uputila je upozorenje vezano za najavljene obilnije padaline prognozirane za srijedu, 9. listopada.

Kako je priopćeno iz Agencije, uslijed prognoziranih padalina (između 30 i 60 litara padalina po metru četvornom) na većini hidroloških postaja na vodnom području Jadranskog mora prognozira se porast vodostaja, posebno na dijelu poplavnog područja TMT (Tihaljina, Mlade, Trebižat) te srednje i donje Neretve s pritocima.

Upozorenje se daje zbog trenutne situacije na poplavljenim područjima zbog mogućih pojava bujičnih potoka i klizišta, te obuhvaća općine i gradove: Konjic, Jablanica, Mostar, Čapljina, Grude, Ljubuški, Široki Brijeg i Posušje.

Mjerodavnim institucijama savjetuje se da prate situaciju i postupaju u skladu s ovlastima, pridržavajući se Federalnog operativnog plana obrane od poplava, a službama koje provode mjere zaštite, spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučamo dodatni oprez.

Nadležne službe Civilne zaštite trebaju upozoriti stanovništvo na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte na opasnost prilaska obalama uslijed mogućih povećanja dubina i brzine tečenja vode u rijekama, te pravovremeno dati obavijest sa uputama i smjernicama za ponašanje kako bi stanovništvo bilo u mogućnosti provesti mjere u cilju smanjenja eventualnih šteta od štetnog djelovanja voda.

Prošloga tjedna veliko kišno nevrijeme izazvalo je poplave i klizišta u dijelovima Srednjobosanske i Hercegovačko-neretvanske županije, a najteže su pogođeni Jablanica, Konjic, Kreševo, Kiseljak i Fojnica.

Prema podacima s meteoroloških postaja Agencije za vodno područje Jadranskog mora, na području Jablanice u 24 sata palo je čak 323 litre kiše po metru četvornom, u Konjicu 167 litara, u Drežnici 231 litar, u Jasenjanima 123 litre, u Mostar 29 litara te u Širokom Brijegu 87 litara.

U bujičnim poplavama i klizištima u Jablanici je poginulo 16 osoba, dvije osobe smrtno su stradale u Fojnici te tri u Konjicu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!