NSRS o rebalansu budžeta: Vladajući zadovoljni, opozicija kritikuje

Vijesti 26. okt 202211:56 0 komentara
N1

Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici, po hitnom postupku, razmatra Prijedlog drugog rebalansa Budžeta Republike Srpske za 2022. godinu, koji je utvrdila Vlada Republike Srpske. Okvir dokumenta iznosi četiri milijarde 510 miliona maraka, što predstavlja uvećanje od 128 miliona, odnosno 2,9 posto u odnosu na prvi rebalans budžeta.

Dva rebalansa u jednoj godini resorna ministarka Zora Vidović vidi kao očekivan ishod, “s obzirom na visok rast inflacije”, koja je u septrembru ove godine rasla za 16,1%, u odnosu na septembar 2021. godine.

Ministarka finansija je istakla kako je u Republici Srpskoj rastao i BDP, u prvom tromjesečju 4,3%, u drugom 4,7%, kao i pokrivenost uvoza izvozom.

“Izvoz je rastao za 27% u odnosu na prethodnu godinu, uvoz za 31%, dok je pokrivenost uvoza izvozom 77,8 %”, istakla je Vidovićeva zaključujući kako veću pokrivenost uvoza izvozom od Republike Srpske od svih u regionu ima Slovenija.

Sudeći po zaključku ministarke o rastu prosječne plate u septembru 2022. u odnosu na septembar 2021. godine, građani inflaciju ne bi trebalo značajnije da osjete, budući da je prosječno primanje veće za 18,4 % i iznosilo je 1190 maraka.

U odnosu na prvi rebalans koji je usvojen u maju, u drugom su budžetski prihodi 3,775 miliona, i veći su za 116 miliona.

„To govori o izdržljivotsi i kvaliteti budžeta. Značajno su povećani prihodi u odnosu na budžet koji smo usvojili u decembru prošle godine, zbog inflacije, većeg koeficijenta raspodjele PDV-a, ali i povećanja privredne aktivnosti“, kazala je Vidović i ocijenila je da je inflacija “uvezena”.

Po otvaranju diskusije prvi za riječ javio se poslanik SDS Milan Radović koji se osvrnuo na izos inflacije od 16,1 % uz ocjenu kako Republika Srpska nije najgora. Osvrnuo se na opravdanje vladajućih zbog rasta inflacije tvrdnjom kako je razlog rasta sadržan u činjenici da Republika Srpska uvozi gotovo sve robe široke potrošnje.

“Vi ste naveli kako ste u privredu realocirali 58 miliona maraka, samo ne znamo koliko je išlo u privredu, a koliko u poljoprivredu”, istakao je Radović pitajući zašto se vladajućima toliko žuri sa rebalansom i zašto su poslanici tek juče dobili materijale za današnju sjednicu.

“Važno reći iz stavki koje ste naveli, budžet nije razvojni, teži da bude socijalni, ali je izborni”, zaključio je Radović osvrćući se na davanja koje su vladajući imali u mjesecu tokom i uoči izborne kampanje , a koja se odnose na povećanja plata u javnom sektoru i jednokratna novčana davanja penzionerima, borcima i mladima.

“To nije sistemsko rješenje. To je 200 miliona maraka penzionerima i borcima u ovoj godini za koje smo mi tražili da se sitemski riješi, a vi to niste prihvatili. Da se povećaju izdvajanja za borce po mjesecu učešća u ratu, vi to niste prihvatili”, istakao je on zaključujući da nije rješenje mladima dijeliti po 100 KM, “nego ih zaposliti”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!