NSRS podržala veto Cvijanovićeve, osporene odluke Predsjedništva BiH

Vijesti 27. jun 202320:42 0 komentara
F.Z./N1

Nakon burnog dana i posebne sjednice o Zakonu o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske nastavili su rad i otvorili još jednu posebnu sjednicu i to o vetu predsjedavajuće Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Željka Cvijanović je dobila podršku dvotrećinske većine za veto kojim je štetnim po vitalni interes Republike Srpske proglašen Zaključak za hitno usvajanje Sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu, Sporazum o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazum o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na Zapadnom Balkanu, usvojen bez konsenzusa na šestoj redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 21. juna.

Veto su podržala 64 narodna poslanika čime je Cvijanovićeva dobila neophodnu dvotrećinsku većinu.

Jednak broj glasova Cvijanovićeva je dobila za proglašenje štetnim po vitalne interese Zaključka za usvajanje Akcionog plana za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o Zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

Rasprava o ovoj tački dnevnog reda nije bila naročito žustra, a da izvjesno je da će Cvijanovićeva dobiti potrebnu podršku vidjelo se i na osnovu zaključaka koji su predloženi i koje su, uz vladajuće stranke, podržali i PDP i SDS.

U prvom zaključku stoji da “Narodna skupština najoštrije osuđuje akte nasilja, političke progone, zatravanja te kontinuirano ugrožavanje bezbjednosne situacije za srpski živalj na sjeveru Kosova i Metohije od strane privremenih kosovskih* institucija i apeluje na sve relevantne međunarodne aktere da preduzmu neophodne mjere kako bi se bezbjednosna situacija na sjeveru Kosova i Metohije što prije normalizovala”.

U drugom zaključku NSRS predlaže Cvijanovićevoj da u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine inicira izjašnjavanje o prihvatanju Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazuma o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na Zapadnom Balkanu

Treći zaključak odnosi se na potvrdu članstva u Evropskoj uniji kao primarnog spoljnopolitičkog cilja i odbacivanju “bilo kakvih pokušaja zloupotrebe evropskih integracija u pravcu centralizacije ustavnopravne strukture BiH” uz zahtjev da se svi oblici komunikacije u oblasti evropskih integracija realizuju u skladu sa ustavnim nadležnostima i mehanizmom koordinacije.

Ovaj zaključak posebno je zanimljiv jer dolazi odmah nakon što je Narodna skupština na sjednici na kojoj se bavila Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine usvojila zaključak kojim se suspenduje rad na ispunjavanju zahtjeva iz prioriteta dok god Ustavni sud ne bude reformisan.

I u četvrtom zaključku se ističe puna posvećenost procesu evropskih integracija uz poziv nadležnim institucijama da svoje aktivnosti u toj oblasti realizuju isključivo uz poštovanje važećih pozitivnopravnih propisa, a posebno Odluke o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!