NSRS sutra izbacuje Ustavni sud BiH iz Republike Srpske

Vijesti 26. jun 202312:10 1 komentar
N1

Narodna skupština Republike Srpske odlučivat će sutra o Zakonu o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Pred poslanicima to zakonsko rješenje naći će se po hitnom postupku i, kako je rekao predsjednik NSRS Nenad Stevandić, stupit će na snagu dva dana nakon donošenja.

Predlagači su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, Vlada, narodni poslanici, ali i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Cvijanović.

“Kao što vam je poznato, sinhronizovana akcija OHR-a i Ustavnog suda o otimanju imovine je prekinuta odlukom od prošle sedmice da se ne objavljuju odluke OHR u Službenom glasniku”, rekao je Stevandić ističući da Republika Srpska ima pravo na samoodbranu.

Sjednici Kolegijuma nisu prisustvovali predstavnici SDS i Liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića.

Kako je Stevandić istakao, Vukota Govedarica šef Kluba poslanika SDS-a nije bio nedostupan te iz te stranke nije poslato nikakvo obrazloženje.

Stevandić je podsjetio da su na prošloj sjednici, kada je odlučivano o “izbacivanju” OHR-a iz Službenog glasnika Republike Srpske, “za” to rješenje glasali predstavnici PDP-a i SDS-a, dok su Zaključke u vezi sa neustavnim djelovanjem Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od opozicionara podržali tek SDS-ovci.

Stevandić je najavio da će zakon stupiti na snagu drugog dana od donošenja, čime se stiče utisak da se nastoji zaobići procedura u Vijeću naroda Republike Srpske. Na pitanje da li je to ideja, Stevandić je bio neodređen.

“Ostavit ćemo to za sutra, ne možemo sve danas”, rekao je kratko.

Interesantnu situaciju sa Kolegijuma otkrio je zamjenik šefa Kluba SNSD Srđan Mazalica koji je rekao da poslanici još nisu ni vidjeli zakon, iako su odlučili da ga upute u raspravu.

“Na Kolegijumu je rečeno da će zakon biti dostavljen da je elektronski podijeljen i da će svim poslanicima biti istovremeno podijeljen i to je neka garancija da će svi poslanici biti u istoj poziciji”, rekao je on.

Smatra da postoji mogućnost za postizanje saglasnosti u vezi sa Zakonom o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda, posebno sa SDS.

“Posmatrajući neka njihova razmišljanja i neki širi kontekst ja se nadam da neće ići u pravcu da traže izgovor za nepodržavanje”, rekao je on napominjući da je Ustavni sud brisanjem člana 39. iz Pravilnika sam prekršio svoje odluke.

“Odluka koja je top lista nadrealista prava potpuni nonsens”, ocijenio je Mazalica.

Zbog toga što nije vidio zakon na kolegijumu je suzdržan u glasanju bio Igor Crnadak iz PDP.

“Rečeno nam je da će zakon stupiti na snagu odmah i ja vjerujem da je to sad čudno svima vjerujem i vama”, rekao je Crnadak podsjećaju da je zakon koji predviđa uspostavu Agencije za lijekove stupao na snagu sa rokom od šest mjeseci i da ta Agencija još nije formirana.

Rekao je da je teško ocijeniti šta će po usvajanju zakona učiniti Ustavni sud ili OHR, a osvrnuo se i na činjenicu da je slične zaključke Narodna skupština usvajala u nekoliko navrata.

“To nepoštovanje Narodne skupštine i same Republike Srpske je naš najveći problem”, rekao je podsjećajući na odluku iz 2020. “da se ne odlučuje ni o čemu dok se ne otjeraju strane sudije iz Ustavnog suda, pa se uveliko odlučuje”.

Posebna sjednica počinje sutra u 11 časova, a odmah nakon nje bit će održana još jedna o vetu predsjedavajuće Predsjedništva Bosne i Hercegovine na Sporazum o slobodi kretanja sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu.

Podsjetimo, iz Američke ambasade su poručili da nikakva politička retorika, ni izmjene zakona ne mogu poništiti obaveze potpisnica, uključujući i Republiku Srpsku, da u potpunosti sarađuju sa visokim predstavnikom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare